Jakob Stabell (21) er den tredje fra Lille HT som på kort tid har kommet inn på Teaterhøyskolen: – Det er en litt uvirkelig følelse

Jakob Stabell fra Tromsø forsøkte å komme inn på Statens Teaterhøyskole i fjor og i forfjor. I år var han en av de 731 som søkte – og en av de ti som kom inn.

FERSK STUDENT: Jakob Stabell (21) begynte for ei uke siden på sin bachelorutdanning i skuespill ved Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO).  Foto: Francisco Kalle Navarro

kultur

I fjor skrev iTromsø om de tidligere Lille HT-skuespillerne Ingrid Mikalsen Deinboll og Sindre Arder Skildheim som begge kom inn på Norges mest prestisjetunge skuespillerutdanning, nemlig Teaterhøyskolen.

Hvert år søker hundrevis av unge talenter dit, for første, andre eller sjette gang, i håp om å bli en av de 10 som klarer å kapre seg en studieplass.

I år var det Jakob Stabell fra Tromsø sin tur.

Som Deinboll og Skildheim har han vært med i Lille HT, og han har også gått tre år på dramalinja på Kongsbakken i sammen med dem. I tillegg har han gått tre år på ungdomsskole i samme klasse som Skildheim.

– Jeg var med i «Et Juleeventyr» og «Den uendelige historie», men jeg var kun med i Lille HT i to-tre år, tror jeg. Jeg slutta da jeg begynte på videregående fordi jeg hadde andre ting som var viktig for meg, sånn som fotball.

SPILTE I «DEN UENDELIGE HISTORIE»: Her ringer da 14 år gamle Jakob Stabell til mamma for å si at han ikke rekker hjem for å spise før han skal på «jobb».  

731 søkere

Av 731 søkere var han en av de ti som for ei uke siden kunne åpne døra til Statens Teaterhøgskole som ny bachelorelev i skuespill. Han vet ennå ikke hva han skal føle rundt det hele.

– Det er en litt uvirkelig følelse å lese sitt navn på lista over hvem som har kommet inn. Jeg ble veldig stolt av meg selv – ikke for at jeg klarte å komme inn, men fordi jeg turte å søke flere ganger. At jeg har turt å stå i det.

Dette var Stabells tredje forsøk. På grunn av koronasituasjonen ble opptaksprosessen til skolen litt annerledes i år, og både første og andre runde (av totalt tre runder) foregikk digitalt.

– Jeg sendte inn opptak av monologer på video denne gangen, og det var egentlig mye verre. Da må du skikkelig stå for det du sender, og du kan ikke si deg fornøyd med det som skjedde akkurat der og da.


360 skuespillere har søkt om å bli en del av ensemblet på Hålogaland Teater: – Jeg er fullstendig overrumplet

Da fristen for å sende inn en video-audition gikk ut klokka 12 mandag 17. august, hadde Hålogaland Teater mottatt 360 søknader.


Gikk inn uten forventninger

Stabell valgte å gjøre et utdrag fra «The Kitchen» av Arnold Wesker på første runde, og en tekst slått sammen av flere scener fra «Martyrer» av Marius von Maybenburg på andre-audition. Det ble mange opptak av «The Kitchen» før han ble fornøyd – minst 15.

– Andre runde var verre, for da var det mer som sto på spill. Når man søker går man inn uten så mange forventninger, men jo lenger man kommer, jo virkeligere blir det.

– Jeg var mest nervøs for at jeg ikke skulle klare å slippe bevisstheten rundt meg selv og alt jeg gjorde, og for at jeg ikke skulle få til å vise hva jeg kunne.

– Hva var det som funka denne gangen, som gjorde at du kom inn?

– Dette året har jeg vært mer utenfor teatermiljøet og ikke i like stor grad eksponert for å sammenligne meg selv med andre. Å finne ut at jeg gjør det jeg har lyst til, at jeg tar de valgene jeg ønsker, og at jeg ikke skal være noen andre enn den jeg er – det har vært viktig for meg.


Åpner HT igjen med sensitivt ungdomstema: – Viktig å ta denne gruppa på alvor

27. august viser Hålogaland Teater forestillingen «Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet», et halvt år på etterskudd.


Lange dager

Stabell bor nå i Oslo sammen med storebror og dama hans. Det er godt å ha det litt trygt og ha noe kjent når man kommer hjem etter en lang skoledag.

– Jeg er litt overrasket over hvor mye vi skal gjøre og hvor lange dagene er, men jeg kjenner også på at disse fagene og det jeg gjør er veldig spennende. Nå gleder jeg meg egentlig til å lande og finne rutiner og sånn.

– Har du en drøm, eller et mål, som skuespiller?

– Nei, egentlig ikke. Jeg har egentlig aldri hatt sånne mål, bare visst at jeg ville drive med teaterfaget og utdanne meg som skuespiller.


Scenograf Mari Lotherington (32) har to premierer i Tromsø neste uke: – Jeg liker å ha små hemmeligheter som jeg gjemmer bort i rommet

Mari Lotherington (32) har en drøm om å sette opp Hedda Gabler på en hovedscene en plass. I mellomtiden koser hun seg med å plassere hemmeligheter nøye på scenen, og håper at du legger merke til dem.