Tromsøkunsteren får sitt verk på det nye Nasjonalmuseet

Når Nasjonalmuseet åpner dørene sine igjen er det med en rekke verk de aldri har utstilt tidligere. Blant dem tromsøkunstneren Synvis Nordins verk «Heksebrenning».

NASJONALMUSEET: Synvis Nordins verk «Heksebrenning» vil man kunne se på det nye Nasjonalmuseet, når det etter planen åpner i løpet av 2021. 

kultur

Kunstner Synvis Nordin får sitt verk «Heksebrenning» utstilt når det splitter nye Nasjonalmuseet etter planen åpner dørene i Oslo i løpet av neste år. Han er én av nærmere 150 kunstnere og kunstnergrupper som er valgt ut til utstillingen, av totalt rundt 1.100 innsendte bidrag.

Nordin har malt hele livet, helt fra han var barn, men skal vi tro ham – så har han aldri hatt ambisjoner om å bli noe stort.

– Jeg har aldri hatt ambisjoner om å nå noen topp, eller bli noe. Gleden er på min side, og det er å male, forteller Nordin til iTromsø.

Oppfordret til å søke

På tross av at Nordin aldri har hatt ambisjoner om å bli noe stort, søkte han likevel om plass på det splitter nye museet.

– Det var en oppfordring fra andre kunstnere, om at jeg måtte søke. Jeg gjorde nå det, men jeg hadde ikke tenkt på at jeg skulle inn der. Men, nå er det sånn – bildet skal inn der, sier Nordin.

«HEKSEBRENNING»: Maleriet ble avduket på Tromsø Museum i september 2018.  Foto: Tromsø Museum

Nasjonalmuseet lot kunstnerne søke med tre verk, og Nordin søkte med «Brudeferden i Ishavbyen», «Karnevalet» og «Heksebrenning». Sistnevnte, som måler hele 150 ganger 200 centimeter, skal henge i Lyshallen som er museets største rom.


Avduket nytt Nordin-verk: – Man brenner fremdeles folk for sin tro

Mandag kveld inviterte Tromsø Museum til «heksebrenning».


– Det er en stor ting å komme inn der. Jeg føler meg veldig liten, det er maleriet som forteller – ikke jeg.

Nordin har visst at bildet fikk plass en god stund, men har ikke fått lov til å så mye som hviske det til noen.

– Jeg har hatt taushetsplikt, og har ikke fått stille det ut eller selge det. De skal ha førsterett på det, så seriøst er det.

Bruker sjela

Nordin er opptatt av at bildene hans skal inneholde kraft, «Heksebrenning» er ifølge ham et bilde som inneholder nettopp det.

– Dette bildet malte jeg fordi vi endra driver med heksebrenning, det er en av de verste historien fra historien, forteller Nordin.

Bildet skal utstråle at det ikke fantes noen nåde for dem som ble brent.

– Jeg har lest mye om heksebrenning, og man kan ikke sette seg inn i hvor jævlig det er. Det er et sterkt bilde, og jeg brukte sjela. Bildet utstråler ingen nåde, ingen tilgivelse. Det er derfor jeg har malt englevinger, hun var uskyldig, forteller Nordin.


Inviterer til folkefest for å hylle kunstner og småbarnsfar Synvis Glinn Nordin (70)

Kunstnerskapet til Synvis Glinn Nordin (70) skal feires med en jubileumsutstilling og avduking av et nytt verk på Kulturhusets Galleriet fredag 20. september.


Vet ikke hva som kommer fram

Hvis noen spør Nordin om han kan male noe konkret, er svaret nei.

– Jeg maler til folk, ikke for folk. Sånn er det bare, ellers blir det dårlige bilder.

Han vet nemlig aldri hva et bilde blir før det er ferdig.

– Det er veldig spennende, for jeg vet aldri hva som kommer fram.

Ofte er det Tromsø, og byens historie som kommer fram på bildene. Som på «Heksebrenning» og «Brudeferden i Ishavbyen».

– Jeg har malt byen. Byhistorie fra Tromsø.