Lanserer samisk superheltfilm på TIFF - men den er ikke laget ennå

I 2023 kommer TIFF til å vise den aller første barnefilmen på samisk, men ingen vet hva filmen skal handle om.

SAMISK BARNEFILM: Liisa Holmberg, filmkonsulent i Samisk Filminstitutt (t.v), Lisa Hoen, festivalsjef i TIFF, Geir Bakkevoll, Samfunnsløftet, og Anna Lajla Utsi, administrerende direktør i Samisk Filminstitutt, ser fram til den aller første samiske spillefilmen for barn som skal være på TIFF sitt festivalprogram i 2023.  Foto: Ronald Johansen

kultur

Samisk Filminstitutt har gått sammen med TIFF og Samfunnsløftet om å lage tidenes første barnefilm på samisk.

Tanken er at den skal vises på TIFF i 2023.

– Det er et viktig prosjekt for å fremme den nordnorske identiteten. Jeg har troen på at dette kommer til å bli veldig bra, forteller Lisa Hoen, festivalsjef på TIFF.


Tiff Junior utfordrer alle danseglade barn og unge til å være med i en konkurranse på TikTok

Nå kan alle barn og unge som tør å ta en danseutfordring på strak arm vinne festivalpass til årets Tiff Junior som starter om snaue to uker.


Uferdig film

Selv om filmen skal være ferdig til TIFF 2023 er det bare ett problem: Ingen har begynt å jobbe med filmen ennå.

– Filmmessig sett er to og et halvt år ikke lang tid. Å lage film kan fort ta fem år. Det kommer til å bli intensivt, men jeg tror også det kommer til å gi mer initiativ til dem som skal lage filmen, forteller Anne Lajla Utsi, administrerende direktør i Samisk Filminstitutt.

– Det vi vet er at den skal handle om samiske superhelter. Vi ønsker at man skal forbinde det samiske med noe kult, og da må man være aktuell, legger hun til.

– Her kan man få veldig unike ideer, sier Liisa Holmberg, filmkonsulent i Samisk Filminstitutt, og trekker fram samisk mytologi som eksempel.Velger idé etter TIFF

Per nå skal 15 forskjellige prosjekter være i startfasen. Under TIFF 2021 skal man sette seg ned for å finne ut hvilken idé man ønsker å gå videre med for å lage tidenes første samiske spillefilm for barn.

– Selv om det er snakk om 15 prosjekter så er det likevel mye man kan få ut av det. Arktisk film og kultur har fått mye oppmerksomhet, så det kan hende at man likevel lager noe av prosjektene som ikke blir plukket ut, sier Hoen.

– Er det ikke risikabelt å lansere en spillefilm til TIFF når den verken er laget og ingen vet hva den skal handle om?

– Det er klart det er risikabelt. Vi bruker jo ikke å ta inn film som vi ikke har sett, men vi ønsker å løfte fram samisk kultur og identitet, sier festivalsjefen og legger til at dette nok er den filmen som har blitt planlagt lengst i forveien.


Fokus kino har hatt en nedgang på over 80 prosent besøkende i sommer

Det strålende sommerværet vi har hatt i år, har ikke vært så strålende for alle. Godvær, kombinert med korona, har ført til at antall besøkende på kinoen har gått ned med over 80 prosent.


Millionstøtte

Samfunnsløftet har allerede gått inn med to millioner kroner til prosjektet.

– Anne la fram ideen til oss. Dette handler om å få fram den nordnorske identiteten hvor mange identifiserer seg med samisk språk og ulikhet. Jeg mener det er viktig å treffe samiske barn gjennom film og bygge på den populærkulturen vi har, sier Geir Bakkevoll i Samfunnsløftet.

Han er glad for at TIFF har tatt sjansen på å lansere filmen.

– De gir et enormt løfte til de samiske barna og viser hvilket samfunnsansvar de har, sier Bakkevoll.