Dette er finalistene til årets Novellecup: – Det har vært et jevnt og høyt nivå

Nå er de åtte novellene plukket ut til Norges største litteraturkonkurranse - Novellecup.

SKAL KONKURRERE: Nærmere 90 personer sendte inn novelle til Novellecup, og disse åtte er plukket ut til konkurransen. Øverst fra venstre: Monika Steinholm, Tone Nilsen-Bie, Ida Zachariassen Sagberg, Ane Solvik Grydeland. Nederst fra venstre: Hedda Ignathe Hemmingsen, Karin Rødøy, Kjartan Lorntzsen og Marianne Lauritsen. 

kultur

Konkurransen ble arrangert for første gang i fjor. Konseptet går ut på at åtte noveller deltar i en cup – akkurat som i fotball – der én og én novelle møtes til «kamp» og den med flest stemmer går videre. Alle som ønsker kan stemme på sin favorittnovelle én gang i døgnet. Fjorårets konkurranse ble en braksuksess. Over 20.000 leste sakene om Novellecup og det kom inn mange tusen stemmer.

Nå er det klart for en ny runde. Den som får flest stemmer og stikker av med seieren, får 50.000 kroner, gitt av Sparebank1 Nord-Norge.

Tøff konkurranse

Ingvild Solstad Nøis i Ordkalotten har vært med i juryen som har plukket ut de åtte novellene.

– Vi fikk inn nærmere 90 bidrag og det er litt færre enn det som ble sendt inn i fjor. Jeg tror det er fordi at folk så at det er ganske tøft å stå i denne konkurransen der man hele tiden kan se hvor mange stemmer man har fått, sier Nøis.

FJORÅRETS JURY: I fjor var det festivalsjef for Ordkalotten, Ingvild Solstad-Nøis, og iTromsøs Frank Lande som plukket ut de åtte som fikk konkurrere i Novellecup. Daværende konsernsjef i Sparebank1 Nord-Norge Petter Høiseth delte ut premien på 50.000 kroner.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

I fjor var det over 100 personer som sendte inn noveller til konkurransen.

– I fjor var det større sprik på kvaliteten, mens i år var nivået høyere og jevnere. Det var mange som kunne blitt med videre. Jeg tror også at mange så litt på hvilke typer noveller som ble plukket ut i fjor og mange ble nok også mer bevisste på hva ei novelle faktisk er, sier Nøis.


Novellecup:

Gjentar fjorårets skrivekonkurranse med 50.000 kroner til vinneren

Under Ordkalotten 2020 i november skal det kåres en vinner og du har frist til 1. september med å sende inn ditt bidrag.


De åtte som nå er plukket ut har klart å ta novellesjangeren på kornet, mener juryen.

– Novellens vesen handler om å gå rett i en situasjon. Det tror jeg mange strever med. Man skal ikke ha en innledning i ei god novelle, man skal være umiddelbart inn i noe. De åtte har klart det til punkt og prikke, sier Nøis.

Kjent forfatter

Det var også flere av de åtte som er med i år, som sendte inn bidrag i fjor. En av dem som gjorde det er forfatter Monika Steinholm.

– Jeg synes Novellecup er et spennende konsept. Jeg meldte meg på i fjor og jeg trodde ikke jeg kom til å rekke å melde meg på i år. Heldigvis gikk det, sier Steinholm, som nå er plukket ut med novellen «Under huden».

Et litt mer ukjent navn er Ane Solvik Grydeland, som har skrevet novellen «hashtagdenfolelsen» om ei som møter gynekologen sin på fest.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at jeg var plukket ut til konkurransen. Det er litt skummelt at man skal stemmes på og kan bli slått ut, men det er mest artig, sier Grydeland.


Novellecup-vinneren er kåret: – Veldig nervepirrende

Under Ordkalottens arrangement fredag kveld ble vinneren av høstens novellecup kåret. Sandra Marie Kristiansen (29) gikk helt til topps og får med seg 50.000 kroner.


Agurker og drama

De åtte novellene er ulike, men det flere familiedrama av forskjellige typer og utgangspunkt. Novellen «Agurkplanten» handler om antall gode tanker i løpet av ett år og forteller om øyeblikkene da noen av de gode tankene kommer. Novellen «Isolasjon» tar utgangspunkt i Glava, altså den typen isolasjon som brukes i vegger.

Temaer som ensomhet går igjen i noen av novellene, blant annet i Kjartan Lorntzens novelle «Smil og le». Juryleder Nøis håper engasjementet rundt Novellecup blir minst like bra i år.

– Det som er morsomt er at i cup kan alt skje. Fra fotballen vet vi jo at et tredjedivisjonslag kan slå et eliteserielag. Jeg håper publikum tar seg tid til å lese novellene og at de stemmer på sin favoritt.

Novellecup starter tirsdag 13. oktober. Da kan du lese alle novellene og forfatterintervjuene på itromso.no – og du kan stemme fram den novellen du selv liker best.


Novellecup: Få skrivetips fra Tromsø-forfatter som ble nominert til Bragepris for sine noveller

Mari Andreassen fikk mange gode omtaler for novellesamlingen «Hvor lenge varer vi». Her deler hun lese- og skrivetips til deg som vil levere ditt bidrag til Novellecup.


FAKTA

Dette er Novellecup:

En cup der én og én novelle kjemper mot hverandre. Den med flest stemmer vinner.

Av nærmere 90 innsendte bidrag, er det 8 som er plukket ut til Novellecup.

Etter første runde går fire noveller videre til semifinalen.

Etter semifinalen skal to noveller kjempe i en finale. Den novellen med flest stemmer vinner Novellecup.

Vinneren blir kåret under litteraturfestivalen Ordkalotten, fredag 6. november.

Det er iTromsø og Ordkalotten som arrangerer Novellecup og Sparebank1 Nord-Norge gir 50.000 kroner til vinneren.

Novellecup er Norges største litteraturkonkurranse og ble arrangert for første gang i fjor. Man må ha nordnorsk tilknytning for å kunne delta.

Disse er med i Novellecup 2020:

Ane Solvik Grydeland (48)

Kjartan Lorntzsen (25)

Hedda Ignathe Hemmingsen (18)

Ida Zachariassen Sagberg (36)

Tone Nilsen-Bie (44)

Monika Steinholm (37)

Karin Rødøy (36)

Marianne Lauritsen (24)