TIFF/Samtaler om nord:

Derfor blir det urettferdig når staten bestemmer – følg samtalen her

Skjenkeregler, oppdrett og vindkraft. Sentrale myndigheter tar avgjørelser som får store lokale konsekvenser. Det er ikke alltid lett. Professor Gunnhild Hoogensen Gjørv skal forklare hvorfor det fort kan bli urettferdig. Det skal diskuteres i fredagens «Samtaler om nord».

Filmen «The Fight for Greenland” er utgangspunktet for samtalen der det diskuteres hvordan det kan gå når sentrale myndigheter tar avgjørelser som får lokale konsekvenser.

kultur

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og professor innenfor sikkerhets– og internasjonal politikk Gunhild Hoogensen Gjørv skal svare på spørsmål fra Geir Bakkevoll i Samfunnsløftet.

«Samtaler om nord» er en serie samtaler som tar utgangspunkt i en film under TIFF. Et av målene med disse samtalene er å ta diskusjonene videre fra kafébordene og kinosalene og ut i samfunnsdebatten.


Anders (34) fra Tromsø opplevde sitt verste mareritt. Nå har sorgen blitt til en prisvinnende film

Kortfilmen «Slipp meg inn» fra Tromsø er med i konkurranseprogrammet på TIFF – og har allerede vunnet priser blant annet i New York.


Likhet kan bli urettferdig

Fredagens samtale tar utgangspunkt i filmen «The Fight for Greenland». Dokumentaren følger fire unge aktivister som kjemper for hvordan de ønsker å utvikle Grønland – ei øy som har vært under dansk styre i nesten 300 år.

I Nord-Norge opplever vi ofte at sentrale myndigheters avgjørelser får store lokale konsekvenser.

Professor Gjørv mener myndighetene kan skape urettferdighet ved å behandle alle likt, slik vi for eksempel har sett med de nasjonale skjenkereglene. Hvor skal grensen for lokaldemokratiet gå?

Samtalen starter klokken 12.00 og varer i 30 minutter.


Thomas Seltzer kommer til Tromsø. Ikke for å få klamydia, som for 20 år siden, men for å snakke om Trump

Thomas Seltzer skal snakke om Trump og amerikansk politikk under Tromsø internasjonale filmfestival.


Om ungdom som ikke trives og redde filmskapere

Gikk du glipp av de andre dagene med «Samtaler om nord»?

Tirsdag fikk ungdom svare på hvorfor de ikke trives i samfunnsdebatten om nord og i nord. Se den her:


TIFF/Samtaler om nord:

Nordnorsk ungdom synes Nord-Norge fremstilles for negativt – her kan du følge samtalen direkte

Unge nordnorske stemmer sier at de ikke trives i samfunnsdebatten om nord. Her blir de spurt hva de ønsker seg mer og mindre av.


Onsdag fikk tre filmskapere snakke om da de fikk spesialoppdraget med å fange koronakrisen i nord – og hvorfor det var et viktig oppdrag. Her kan du se samtalen:


TIFF/Samtaler om nord:

Slik gikk det da kunstnerne fikk et spesialoppdrag under koronakrisen – følg samtalen direkte her

Hvor var du da landet stengte ned og koronakrisen rammet landet? Disse filmskaperne fikk i oppdrag å fange koronatiden. Her kan du følge samtalen om prosjektet.


Torsdag var masseturismens pris tema – og UiT-forsker Anniken Førde mener man folk i Nord-Norge er urolig for hvordan turismen påvirker oss. Samtalen kan du se her:


TIFF/Samtaler om nord:

Folk er urolig for hva turismen gjør med Nord-Norge – her kan du følge samtalen om masseturismens pris

Noen betaler prisen for masseturismens inntog i Nord-Norge. UiT-forsker Anniken Førde mener man bør se på hvordan man kan unngå at Nord-Norge kun blir en kulisse for turistene og ikke noe mer.