NovelleCup 2021:

Skrev erotiske noveller og fant på historier «fra virkeligheten» for å tjene penger

Hege Anita Jakobsen Lepri var svært kreativ med skrivinga som ung, men sluttet da hun ble voksen. 20 år etterpå tok hun penna fatt igjen, og skriver i novellen sin om koblinga mellom spontanabort og adopsjon – av katt.

SPONTANABORT OG ADOPSJON AV KATT: Hege Anita Jakobsen Lepri (56) er en av åtte som deltar i årets NovelleCup. Hennes novelle handler om å miste svangerskap og å skaffe seg katt.   Foto: Privat

kultur

Om forfatteren

Navn: Hege Anita Jakobsen Lepri

Alder: 56

Yrke: Oversetter og forfatter

Favorittbok: Per Petterson sine bøker, og en del av Alice Munro og Margaret Atwood sine. Og alltid den forrige boka jeg leste, hvis den var god.

Aktuell med: Skriver for tiden på en roman hun håper er klar på nyåret en gang.

Deltar med novellen: «Kattehistorier»Hege Anita Jakobsen Lepri vokste opp i Tromsø og på Finnsnes, men har siden bodd halve livet utenfor Norge – mesteparten i Canada og i Italia. Novellen hun deltar i Novellecup med heter «Kattehistorier». Den starter slik: «Den første katta kom i hus etter den andre spontanaborten.»

– Novellen dreier seg om det å ha mistet et svangerskap eller et barn, og så skaffe seg en katt. Jeg skrev novella under pandemien, og var veldig fascinert av alle som adopterte dyr under korona. Hvorfor skaffer folk seg dyr, hva ønsker de i livet sitt, og hvor går det galt når dyrene må bli levert tilbake til dyrebeskyttelsen?

SPONTANABORT OG ADOPSJON AV KATT: Hege Anita Jakobsen Lepri (56) er en av åtte som deltar i årets NovelleCup. Hennes novelle handler om å miste svangerskap og å skaffe seg katt.   Foto: Privat

– Adopterte du selv dyr under korona?

– Nei, jeg er veldig allergisk og kan ikke bo i samme hus som dyr. Da jentene mine var små, maste de om å få en katt. Jeg sa at de måtte velge mellom å ha en mor og å få en katt. Det var nært at de valgte katta i stedet for meg.

Erotiske noveller og løgn

Som barn, ungdom og ung voksen skrev Lepri mye, men så sluttet hun plutselig.

– Det jeg skrev mest av var erotiske noveller under pseudonym som ble publisert, og en hel haug med «historier fra virkeligheta» som ikke var fra virkeligheta som ble publisert i Hjemmet, Allers, Norsk Ukeblad og sånt. Jeg tjente 1.500-1.750 per historie, så da fant jeg på mange selvopplevde historier.

– Løy du?

– Det er en sjanger som legger opp til det. Skriv noe trist fra virkeligheta som får folk som leser det til å føle seg bedre: Kjærlighet som faller sammen, dårlige familieforhold, et møte med en som mobbet deg i barndommen og slike ting. Nivået var så lavt at jeg har gjort mitt ytterste for å glemme hva de handlet om.

Frustrert av deppa folk i midtlivskrise

Så kom reiser, kjærlighet, barn, hovedoppgaver som skulle skrives, vitenskapelige artikler, og den kreative skrivinga ble lagt bort. Men i 2011, 46 år gammel, tok Lepri fatt i det kreative igjen.

– Jeg gikk 20 år av mitt liv uten å skrive, og det var helt for jævlig, så jeg bestemte meg for å ta noen kurs. I begynnelsen var det frustrerende, for det var mange på kurset som var deppa og i midtlivskrise og trodde at skrivinga skulle løse det, sier Lepri, og forklarer:

– Det jeg har lært gjennom de 16 kursene jeg tok etterpå, er at skriving er et håndverk mer enn noe annet, og håndverk kan læres. Det hjalp meg veldig, for da er det ikke slik at jeg må overbevise meg selv om at jeg er så sjukt talentfull hver gang jeg setter meg ned for å skrive. Siden har jeg skrevet hver dag. Det handler om å holde hånda tritt med hodet.

Vil bruke premien på å kjøpe seg tid

Lepri snakker tre språk daglig, italiensk, engelsk og norsk, og for å få økonomihjulene til å gå rundt arbeider hun som oversetter ved siden av skrivinga.

– Hva vil du gjøre hvis du vinner førstepremien på 40.000 kroner?

– I fjor tjente jeg 20.000 på å skrive, så mesteparten av min inntekt kommer fra oversettelse. Premien vil kunne kjøpe meg fri en drøy måned slik at jeg kan bruke all tid på å skrive på min roman, sier Lepri.