– Tromsø skal bli en mosaikk-by

Allerede før den tolv meter høye hanen skal få skue utsikten fra Gyllenborg skole, har Marit Bockelie (81) allerede nye planer på gang.
kultur

For to måneder siden startet den anerkjente kunstneren og kompanjong Isabel C. Ferreira fra Portugal jobben med å utforme den gigantiske hanen som skal pryde sørveggen på Gyllenborg skole.

– Vi skal lage fem plater til sammen, hvor hver plate er 2,50 meter høyt og 6 meter bredt. Det er mye jobb, og til nå er vi bare ferdige med den første plata og har begynt på den andre, sier Bockelie.

Kostbart

I det gamle teoribygget i Strandvegen ligger materialet klart; både naturstein fra blant annet Tromsdalstinden, murstein, granitt og farget glass hvor sistnevnte er brakt oppover i kofferten fra Venezia.

– Dette er vel et ganske kostbart prosjekt?

– Ja, det er det. Så langt har en hemmelig sponsor hjulpet til med å betale for alt materialet. Kommunen har også betalt for rammen og skal hjelpe til med å få den opp på skolen når den er ferdig, sier Bockelie.

– Men fortsatt er det for tidlig å si når den blir ferdig, det kan ta mange måneder til. Dette er et omfattende arbeid.

LES OGSÅ: Nå er planene klare

Gigantisk

Det har vært mye om og men om hvor den gigantiske hanen skal stå. Først ønsket kunstneren den enorme mosaikken på tårnet til den nye brannstasjonen, men det ville ikke arkitektene bak bygget.

– Men det er perfekt at den skal komme opp på min gamle barneskole. Hanen skal vekke bevissthet i barna til at de vil lære noe nytt, derfor har den instrumentet i nebbet sitt, sier Bockelie

– Flere har jo lurt på hvorfor jeg har valgt en hane som motiv, og det er vel egentlig grunnen.

LES OGSÅ: Vil skjenke byen en gigantisk hane

Nye mål

Kunstneren har nok å holde fingrene i, for utenom den gigantiske mosaikken, har hun skissene klare til sitt nyeste prosjekt «Dardanellene» som skal smykke muren med samme navn, eller som vi best kjenner som Mackbratta den dag i dag.

– Kunstverket er inspirert av sagakongen Sigurd Jorsalfare som var på korstog til Jerusalem, og bakgrunnen er fra den antikke greske byen Bysants som vi i dag kjenner som Istanbul, sier Bockelie.

Ordføreren vår Jens Johan Hjort har også ytret et ønske overfor kunstneren om å få opp en fontene på området som også vil bli Bockelies nyeste lerret. Nå gjenstår bare finansieringen.

– Kommunen vil nok bidra litt, men eller håper jeg det noen private som ønsker å bidra. Jeg ønsker å friske opp byen vår, og at Tromsø skal bli mosaikk-byen her i Nord.