Deler lesegleden

Etter flere forespørsler fra ungdommen skal Tromsø bibliotek danne lesegruppe.

LESEGLEDE: Silje Johannessen (40) og Ellen Berg Larsen (48) håper «Shared reading» vil gjøre lesing mer interressant for ungdom. 

kultur

Mandag starter Tromsø bibliotek med prosjektet «Shared reading» hvor ungdommer kan lese diverse litteratur og deretter dele sine synspunkter om hva de har lest.

– Flere ungdommer har kommet hit og spurt om vi hadde en lesegruppe som de kunne være med på. Vi har hatt en lesegruppe tidligere, men den var for utenlandske ungdommer og var mer basert på å lære seg norsk, sier bibliotekar Ellen Berg Larsen (48).

LES OGSÅ: - Han junioren har nok ikke hatt blod i avføringen

Grunnsteinen i prosjektet er utviklet ved universitetet i Liverpool. I stedet for å lese en bok på forhånd og forberede seg til lesegruppen, kan ungdommene lese litteraturen i lesegruppen.

– I Liverpool har de vært veldig opptatte av den klassiske litteraturen og kunne dele den til de som vanligvis ikke leser dette. I Danmark har de videreutviklet dette og ikke tatt i bruk den tyngre litteraturen som man finner i Shakespeare og Tom Hardy. Vi kommer til å bruke den ideen de hadde i Danmark, sier Larsen og fortsetter:

– Tanken er å se mer på hva litteraturen kan tilby deg i ditt liv og ikke blande inn litteraturteori og diktanalyse.

Få kulturnyheter rett i din Facebook-feed! Følg iTromsø kultur her

Ingen lærer

I en artikkel fra Mette Steenberg fra universitetet i Aarhus, forteller hun at bibliotekarer burde lede slike lesegrupper fremfor lærere og sosialarbeidere. Det sier bibliotekar Silje Johannessen (40) seg enig i.

– Skjer en slik lesegruppe på skolen eller med en lærer, så blir det veldig skolefokus. Det baseres på de forutinntatte holdningene man har, og det blir kanskje mer terapifokus. I vår setting blir det mer lavterskelfokus som er for alle.

– Jeg tror at hvis man gjør dette på biblioteket og ikke på skolen, så blir dette en mer normal ting. Styres dette av en sosialarbeider eller i en læringssammenheng, så blir kanskje litteraturen litt skadelidende, mener Larsen.

LES OGSÅ: Dette vil Tromsø Ungdomsråd videreføre

Lesing er sunt

Begge bibliotekarene står fast på at det er viktig for ungdommen å lese mye.

– Jeg tror det er viktig å klare å holde fokus på den lange teksten man har foran seg. Det å reflektere skjønnlitteratur er også noe som kan hjelpe deg i det vanlige livet, både deg selv og andre, sier Larsen.

– Det er forsket på at lesing gir bedre psykisk helse. Når man leser en god bok, så blir hjernen mer stimulert, føyer Johannessen til.