– Vi trenger sperrebånd, utbryter Wanna Helnes bekymret idet en tung snøkloss faller ned på bakken. Sjefen for Tromsø Internasjonale Snøfestival ser bekymret på klokken. Hun sendte jo samarbeidspartner Thormod Giswold ut for å skaffe sperrebånd for hele ti minutter siden. Hvor kan han være?

Masing

Det er et mange manns – og kvinneverk som går med på å administrere snøfestivalen, og mange av dem står Helnes selv for.

– Resten får jeg gjort ved å mase. Hele tiden!, ler hun.

Hun har for eksempel lagt ned adskillig arbeid og benyttet hele nettverket sitt for å få kunstnere fra fem nasjoner sammen i Tromsø for å lage snøskulpturer på Strandtorget.

– Jeg har til og med fått Thai Airways til å fly de tre kunstnerne fra Thailand gratis, smiler hun.

Lett å arbeide med is

Pootawong Poonna har laget isskulpturer i 25 år og har blant annet deltatt på den legendariske snøfestivalen i Sapporo, Japan syv ganger. Nå er han i Tromsø for å arbeide med snø.

– Det er lettere enn å arbeide med is. Men det er kaldt her, sier Poonna som sammen med Ithipol Luangtep og Chetha Kasena skal arbeide på snøskulpturen fram til lørdag da de skal presenteres for byen.

En som gleder seg til det er varaordfører Anni Skogmann.

– Denne festivalen har jeg gjort til min egen, og det er jo greit at jeg lover at festivalen skal holdes hvert år, også sørger Wanna for at jeg holder løftet mitt, ler hun.

Lette etter snø

Fjorårets snøfestival slet med mildværet, men det ser ikke ut til at 2014-utgaven får det problemet. Det de imidlertid har hatt problemer med, har vært å skaffe nok snø til de svære snøkubene som var kunstnernes utgangspunkt.

– Nå har vi lett etter snø med lys og lykt og endte opp med å skrape sirkusplassen. Det var ikke dypt, men det var i hvert fall stor flate, sier Thormod Giswold, driftssjef i Tromsø kommune og tusenkunstner i forhold til snøfestivalen.

I dag gikk kunstnerne i gang med prosjektene sine, og resultatet får vi altså se på lørdag.

GLEDER SEG: Varaordfører Anni Skogman, Kjell Arvid Andreassen i Driftig Sentrum, festivalsjef Wanna Helnes og tusenkunstner Thormod Giswold ser fram til å se resultatet av snøkunstnernes arbeid på lørdag. Foto: ÅSGEIR JOHANSEN