Det viser salgstallene til Tromsø Libris.

– Når det begynner å nærme seg mot juletider er det ikke uvanlig at norske og lokale forfattere hevder seg i boktoppen, opplyser Martin Antonsen, eieren av Tromsø Libris.

Helt på toppen troner humorboka «Knall og fall» skrevet av journalisten Knut Smistad. Det er blitt en tradisjon at Knut Smistad kommer med bøker rundt juletider, og «Knall og fall» er ei humoristisk bok med historier fra hele landsdelen.

«Takk for det gamle»

En tradisjon er det også blitt at iTromsø-redaktør Jonny Hansen gir ut boka «Takk for det gamle» med en oppsummering av hva som har skjedd i Tromsø i året som er gått som den ene delen av boka, og med tilbakeblikk på det historiske Tromsø i den andre. Alt sammen er rikt illustrert med foto av iTromsøs fotografer, avisas tegner Odd Klaudiussen og med historiske bilder fra byen.

Etter kort tid ute i bokhandlernes hyller, har «Takk for det gamle» for 2013 plassert seg på en tredjeplass på salgslista.

Praktbok

Mellom disse to mediepersonene kiler det seg inn på andre plass på bestselger enda en forfatter med journalistbakgrunn, Jan R Olsen fra Nord-Troms, som har skrevet og fotografert praktboka «Lyngsalpan».

Alle forfatterne på Libris Tromsøs ti-på-topp-liste er norske. Helge Stangnes (4.-plass), Viggo Kristensen (6) og Sjur Nesheim (10) er alle bosatt i Tromsø. Ellers er det bøker av Stein P. Aasheim, Jon Michelet, Cecilie Enger og Roy Jacobsen. De tre sistnevnte bidrar med skjønnlitterære bøker. Ellers er det et variert utvalg av både humor, sakprosa og historiske bøker som topper salgsstatistikken.

10 på topp

1. «Knall og fall» av Knut Smistad

2. «Lyngsalpan» av Jan R. Olsen

3. «Takk for det gamle» av Jonny Hansen

4. «Elektriskgjerdet» av Helge Stangnes

5. «Mors gaver» av Cecilie Enger

6. «Helvetesseilasen» av Viggo Kristensen

7. «De usynlige» av Roy Jacobsen

8. «Sjøens helt Skytteren» av Jon Michelet

9. «Finnmarksvidda» av Stein P. Aasheim

10. «The Lyngen Alps» av Sjur Nesheim

Tallene er hentet fra 3 av byens bokhandlere: Bokhuset Libris i Storgata, Bokhuset Libris på Jekta Storsenter og Pyramiden Libris.

POPULÆR FORFATTER: iTromsø-redaktør Jonny Hansen har med den 11. utgivelsen i serien «Takk for det gamle» nok en gang truffet bokkjøperne. Foto: Ronald Johansen. Foto: Ronald Johansen