Mikael Wiehe (69) er en sentral nordisk visekunstner. Han slo igjennom som vokalist og musiker i Hoola Bandoola Band som platedebuterte i 1971 og regnes som et av de viktigste innen den svenske proggmusikken. Bandet var i utgangspunktet ikke spesielt politisk, men påvirkninga av den tida det opererte i førte til et stadig sterkere politisk engasjement i tekstene.

Flere forsøk

Mange av Hoola Bandoola Bands låter ses i dag som de fremste klassikerne innen svensk politisk musikk, og bandet hadde også en sterk kommersiell suksess. Bandet ble oppløst i 1976, og det ble startet for suksessrike solokarrierer for både Wiehe og bandets andre vokalist, Björn Afzelius. Wiehe har fortsatt et stort politisk engasjement gjennom både sine sangtekster og mellomtekstene han bruker for å binde sammen sine konsertprogram fra scenen.

– Vi har flere ganger forsøkt å engasjere Mikael Wiehe uten å få det til, og er veldig glade for endelig å lykkes med å få han hit til Tromsø. Ikke bare er han en stor visesanger; hans store engasjement gjør ham til en utrolig dyktig formidler, sier Anne Grete Seljebakk i viseklubben Spelt.

Mye nordnorsk

Ellers er Spelts høstprogram prega av mange nordnorske innslag. Unge talenter fra Musikkonservatoriet og musikklinja på Kongsbakken presenterer visetekster av Arvid Hanssen. Veteranen Dag Kajander fra Lofoten kommer med sine egne viser. Det samme gjør Trond Trudvang fra Harstad.

Det tromsøbaserte folkepopbandet Durmål, som i forrige uke hadde suksess med en konsert under folkemusikkfestivalen Kalottspel i Målselv, og som nå skal i studio og gjøre innspillinger, kommer med en konsert i adventstida. Programmet avsluttes, tradisjonen tro, med en romjulskonsert med Boknakaran og Julie på scenen.

Spelt åpner konsertsesongen 13. september med en dobbeltkonsert i samarbeid med latinfestivalen No Siesta. En soloartist og et band som spiller i den cubanske trova-tradisjonen entrer Skarvens scene. Moises Gadea regnes som en av Nicaraguas mest framtredende trova-artister og Boreal Trova med Ensemble med lokale Mie Reibo er flott norske representanter for denne tradisjonen.

Tromsøbaserte Durmål spiller hos Spelt 6. desember. Foto: Rune Ottarsen