Søstrene utgjør danseduoen Haugen Produksjoner. 24. juni 2003 debuterte de med kritikerroste «Søstre» på Festspillene i Nord-Norge.Det førte til rundt 180 forestillinger og 25.000 besøkende land og strand rundt, gjennom Den kulturelle skolesekken og Riksteatret.

Kunstnerisk leder på Dansens Hus/Nasjonal scene for dans likte danseforestillingen så godt at hun ville ha première på oppfølgeren, da hun fikk høre at de jobbet med del to av forestillingen. I går startet så smått arbeidet med den nye danseproduksjonen «Søstre 11 år etter», som får première i Oslo 9. mai.

Alderdom

– Det er ikke ofte man blir spurt om premièreforestilling usett. Det er veldig hyggelig og føles som en anerkjennelse for det vi gjør, sier søstrene Haugen.

I fjor døde moren deres av kreft og to av søstrene hennes har også gått bort siden forestillingen «Søstre» ble laget.

— Har vi forandret oss, eller har vi ikke? Hva skjer med søsterdynamikken når noen dør? Det var sterkt å møte døden da mamma døde. Fra hun fikk diagnosen kreft til hun døde gikk det bare fem måneder, forteller de.

De fem gjenlevende tantene er nå i alderen 85 til 95 år. Søstrene Haugen mener samfunnet fokuserer veldig på at man skal se ung ut og trene, samtidig som mennesket eldes for hvert sekund.

– Gjennom forestillingen vil vi belyse hva det vil si å bli gammel og dø, få Alzheimer og bli dement. Vi skal også belyse forskyvningen som har skjedd med søsterrelasjonene, hvor den yngste er den som føler ansvar for de eldre søstrene, mens det tidligere i livet var de andre som passet på henne.

«Dansepensjonister»

De fikk gode tilbakemeldinger på den første forestillingen.

– Vi opplevde med «Søstre» at det var mye gjenkjennelse blant publikum og at det ga gjenklang. Vi skal lage en personlig forestilling, uten å bli privat. Det vi tar opp er allment, det handler om hva det vil si å være menneske, og vi bruker det å være søstre som springbrett til en universell forståelse.

Alderen til tross, både Anne Katrine og Liv Hanne har nådd «pensjonsalderen» for dansere.

– I dag har vi andre ting å fortelle enn da vi var i 20-årene. Bevegelse er dans, og selv om vi ikke gjør de mest virtuose ting. Det har vært et tema med eldre dansere på scenen de senere år, mener de.

I likhet med den første forestillingen kommer også film til å få en sentral rolle, sammen med scenografi og nykomponert musikk. Haugen Produksjoner har fått kunstner og scenograf Lawrence Malstaf med på laget. Han er gift med Liv Hanne og vant i fjor Hedda-prisen for beste scenografi med HT-stykket «Blikktrommen». Musiker og komponist Erik Stifjell står for musikken, mens filmskaper Hilde Korsæth i Tundra Film skal lage filmsekvensene, og Jon Tombre skal være kunstnerisk veileder.

foto
SØSTRE I DANS: Komponist Erik Stifjell (fra venstre), scenograf Lawrence Malstaf og dansekunstnerne/søstrene Liv Hanne Haugen og Anne Katrine Haugen hadde i går sitt første arbeidsmøte i forbindelse med forestillingen «Søstre 11 år etter». Foto: Ronald Johansen