Den veletablerte skuespilleren og regissøren viser at han enda har det som skal til for å underholde kinopublikummet, samtidig som han tar opp ting til ettertanke.

Innelukket

Filmen handler om Walt Kowalski (Eastwood), en gammel veteran fra Korea-krigen som akkurat har mistet sin kone. Folk som han en gang kalte naboer er enten flyttet eller gått bort, og de er erstattet av asiatiske innvandrere som Kowalski ikke har mye til overs for.

Han har heller ikke noe særlig godt forhold til resten av sin familie, og dagene går stort sett ut på å drikke øl, og ta vare på det kjæreste han eier, en Ford Gran Torino. Hans beste venn er hunden Daisy, ellers lever han et innelukket liv.

Men så en dag snus livet hans helt på hodet. Noen prøver å stjele bilen hans, og det viser seg at det er nabogutten Thao som står bak innbruddet. Han har blitt presset av en gjeng hvor hans nevø er med, til å forsøke å stjele bilen. Walt tar ham imidlertid på fersk gjerning, og står dermed i veien for innbruddet og Thaos motvillige opptak i gjengen.

Dette fører til at Kowalski motvillig blir en slags helt i nabolaget, spesielt for moren og søsteren til Thao. For at Thao skal kunne gjøre opp for ugjerningen, blir han tvunget av moren og søsteren til å jobbe for Walt. Dette fører til at de to blir venner. Når så gjengen går til angrep på Thaos familie, sørger Kowalski for å ta hevn på en litt spesiell måte.

(Anmeldelsen fortsetter under videovinduet)

Glimrende skuespillere

Etter å ha kjempet i Korea-krigen har Kowalski ikke så veldig mye til overs for de han kaller "gulinger". Han bærer også på noen minner som tynger han veldig, men som han ikke snakker om med noen. Det gjør at han, etter hvert som han blir kjent med Thao og hans familie, innser noen sannheter om seg selv. Blant annet innser han at han har mer til felles med "gulingene" enn med sin egen familie.

Clint Eastwood gjør en glimrende prestasjon som den innelukkede Kowalski. Han får rollefiguren til å fremstå som veldig bitter, og virker troverdig. Det samme gjør Bee Vang i rollen som Thao.

"Gran Torino" er også en reflektert film. Den skildrer tydelig hvordan Kowalski misliker de store omveltningene som har vært i samfunnet i løpet av sin levetid, gjennom de måtene Kowalski reagerer på alt som skjer rundt ham. Denne filmen har jeg ventet på lenge, og jeg ble definitivt ikke skuffet når jeg endelig fikk se den.

Stian Blindheim

Fra Gran Torino. Foto: Anthony Michael Rivetti
Fra Gran Torino. Foto: Anthony Michael Rivetti