Benjamin Button fødes som olding – og dør som spedbarn. Utrolig, ja visst, men en underholdende vei fra vugge til grav.

Dette er den store filmen foran årets Oscar-utdeling, David Finchers film har fått hele 13 nomineringer, blant annet for beste film, beste regissør og beste mannlige skuespiller. Og for all del, de er velfortjente, selv om jeg ikke tror at de vil stikke av med prisene. Til det er konkurransen for sterk i år.

Men det er en fornøyelig film som settes opp fredag, og den har alle de kjennetegnene en stor Hollywood-produksjon skal ha: Glimrende foto, fantastisk dekor, tidstro scenografi, krystallklar lyd og grensesprengende filmtriks.

David Fincher klarer også å skape en stemning i filmen som flytter oss tilbake til de tidsepokene det er snakk om. Hans følelse for rom, lys og mørke er også fremtredende, og det har han vist tidligere i filmer som "Seven", "Fight Club" og "Panic Room".

Rammen er med andre ord et gedigent stykke arbeid.

Det som er innenfor den gylne rammen er imidlertid ikke like imponerende.

Mange livsgåter

Historien er hentet fra en novelle av det amerikanske forfatterikonet F.Scott Fitzgerald ("Den store Gatsby" m.m.), og handler om vesle Benjamin som fødes som en olding, og som aldres omvendt av alle andre.

En original historie som reiser mange spørsmål om forfengelighet, tap og forhold mellom mennesker. Hva skjer når dine nære og kjære beveger seg i stikk motsatt retning av deg selv?

Jeg mener at dette ikke kommer godt nok fram i filmen. Sant å si så forsvinner kjernetemaene når regissør Fincher maler med svært bred pensel. Relasjonene mellom hovedpersonene oppleves ikke dype nok, rollekarakterene er grovskårne – og de essensielle spørsmålene berøres for lite.

Oscar-nominert

Enkeltprestasjoner hos noen av skuespillerne er imidlertid med på å løfte filmen opp fra det uinteressante, og jeg vil spesielt trekke fram to av filmens førstedamer: Cate Blanchett og Tilda Swinton. De klarer å gi en nerve og et nærvær til sine rollekarakterer som er beundringsverdig.

Brad Pitt er nominert til Oscar som beste mannlige skuespiller, men jeg mener at han ikke leverer varene i denne filmen, hovedsakelig fordi han er maskert i det meste av filmen.

Jeg tror simpelthen ikke på en Brad Pitt som er sminket som en 80-åring. I filmen er Pitts ansikt dessuten klippet inn på kropper tilhørende gamle folk og barn. Det lyser tydelig igjennom at han "ikke har hodet med seg"...