7. til 11. september feirer TIFF Junior bursdagen sin med et program fylt med både nye og gamle filmer.

– Det blir bursdag, fest og mimring når vi fyller ti år. I år ser vi oss både tilbake og fremover. Vi har hentet fram filmer vi er skikkelig stolte av, og har i tillegg flere premierer, sier vikarierende festivalsjef, Sandra Indahl.

Indahl har vært så heldig, som hun sier, å jobbe med TIFF Junior helt siden 2015, da festivalen var to år gammel. I tillegg til å være vikarierende festivalsjef for TIFF Junior, er hun kommunikasjonssjef for Tromsø Internasjonale Filmfestival.

– Det er veldig mange nye og spennende filmer som kom på en gang etter at det hadde vært stille en stund på grunn av korona. Vi har hatt mye å velge i, og i år stiller vi med et veldig sterkt program.

Nasjonale og internasjonale premierer

Programmet består av 35 filmer fra 23 ulike nasjoner. Under tiårsjubileet har festivalen både nasjonale og internasjonale premierer, blant annet verdenspremièren på den norske storproduksjonen «Helt Super», førpremière på den franske filmen «Hvor er Anne Frank», og norgespremière på åpningsfilmen «Drageprinsessen».

foto
HELT SUPER: «Helt Super» er basert på en original idé av regissør Rasmus A. Sivertsen. Filmen handler om den 11 år gamle gameren Hedvig får livet snudd på hodet idet hun brått må overta rollen som byens store superhelt. Men Hedvig er ingen superhelt, og problemene står i kø. Foto: TIFF Junior

– «Helt Super» handler om ei hente som vokser opp sammen med pappaen sin. Hun får livet snudd på hodet når hun blir tvunget til å følge farens fotspor som superhelt tidligere enn hun tenkte, sier Indahl og fortsetter:

– Åpningsfilmen «Drageprinsessen» er en perle av en animasjonsfilm som er veldig spennende og kul. Det er rett og slett en utrolig vakker film for hele familien.

foto
HVOR ER ANNE FRANK: «Hvor er Anne Frank» er en ny animasjonsfilm fra regissøren av «Waltz with Bashir», Ari Folman. Filmen skildrer Anne Franks liv og den berømte dagboken fra gjemmestedet hennes. Foto: TIFF Junior

Åpningsfilmen vil bli dubbet live på både norsk og samisk. Etter at åpningsfilmen vil det bli en stor fest i Rådhusparken.

– Det blir sirkustema, utkledning, aktiviteter, flammeshow og mat og kake for hele familien. En skikkelig bursdagsfest, sier Indahl.

På avslutningsseremonien vil elever fra Tromsø Kilturskole spille musikken til en stumfilmkonsert.

Dypdykk i arkivet

For å feire tiårsdagens har festivalen bladd gjennom arkivet for å finne fram det de er mest stolte av. De vil vise to tidligere åpningsfilmer, både «Sangen fra Havet» og «Ernest og Celestine», i tillegg til Aurora Junior kortfilmprogrammet, som er en samling av tidligere års vinnere.

– Det har vært ekstra morsomt å ta et dypdykk i arkivet og mimre tilbake. Det blir fine gjensyn med favoritter, og det gleder vi oss mye til, sier Indahl.

De har fått med seg Endre Lund Eriksen, som var en av dem som var med på å starte TIFF Junior, tilbake på gjesteopptreden på festivalen som juryleder. Andre som besøker festivalen er regissøren til «Helt Super» og hun som har stemmen til hovedkarakteren. I tillegg kommer stemmeskuespillerne bak både Anne og Kitty i filmen «Hvor er Anne Frank».

– Vi kjørte festival under korona også, med noen begrensninger og restriksjoner selvsagt. Så det blir ekstra deilig å møte publikum i salen i år som vi fyller ti år, og ha en skikkelig folkefest, sier Indahl.

– Kan du summere årets kommende festival med tre ord?

– Energisk, spennende og artig.

foto
DRAGEPRINSESSEN: Den franske animasjonsfilmen «Drageprinsessen» (2021) har sin norgespremiere under festivalen. Foto: TIFF Junior

Dette er langfilmene som skal vises:

Ernest og Celestine

Buster

Fest Hos Albert Åberg

Drageprinsessen

Helt Super

Sangen fra Havet

The Secret of Kells

Birta

Above Water

The Frozen North (Stumfilmkonsert)

Kaptein Nova

Hvor er Anne Frank

Ulvevandrerne

Mica

Comedy Queen

Nattskogen

Asteroid

Iron Man