Det var under festivalen «Nordiske filmdager» som «Øve» fikk den høythengende prisen. Ærespresident i festivalen, Liv Ullmann, delte ut prisen til regissøren.

Med prisen fulgte en pengepremie på 7.500 euro – eller nesten 90.000 norske kroner.

Regissør Laurens Pèrol er opprinnelig tysk, men er virksom i Tromsø. Filmen er produsert av selskapet Krystallplaneten som også holder til i byen.

LANG REISE: Å komme seg fra Lofoten til Oslo på en miljøvennlig måte er ikke enkelt, noe filmen «Øve» illustrerer. Foto: Krystallplaneten

– Det er en stor ære å få lov til å ta imot prisen for beste spillefilmdebut på Nordiske filmdager i Lübeck, og dermed på en av de viktigste arenaene for nordisk film, sier Pèrol i en pressemelding.

I samme pressemelding sier han at filmen er kommet til som følge av et omfattende og tett samarbeid med mange.

– Dette er et resultat av et samarbeid mellom mange mennesker, og prisen er også en felles anerkjennelse på den enorme innsatsen til alle involverte. Å ta imot en slik pris av selveste Liv Ullmann etter å ha blitt vurdert opp mot store filmer som «Titina», «Listen up» og flere, gjør meg ekstremt stolt og gir stor motivasjon for veien videre, sier han.

VINNERNE: Laurens Pèrol – i midten mottok prisen for beste spillefilmdebut fra ærespresident for de nordiske filmdagene i Lübeck, Liv Ullmann (til venstre). Foto: Wolf-Dietrich Turne'

Filmen handler om hvordan klimaaktivist – og trompetspiller – blir innkalt til en prøvespilling på operaen i Oslo, og hvordan hun prøver å reise fra Lofoten til Oslo på mest mulig miljøvennlig måte. Noe som ikke er lett.

Nylig fikk filmen en annen pris på en anerkjent filmfestival da kritikerprisen på Hof Internasjonale Filmfestival i Bayern. Produsent av filmen, Krystallplanetens Merete Korsberg, sier at alle er svært glade over prisene.

– Det er utrolig stas å få to viktige priser på én uke. Det er en stor anerkjennelse for hele staben, og spesielt for Laurens i hans debut i det lange formatet. Vi er veldig stolte, sier hun i pressemeldingen.