Selv om jeg ikke er Manchester United-supporter, skal det litt til for å ikke anerkjenne Eric Cantonas gudegitte begavelse og arroganse på fotballbanen. I «Looking for Eric» får vi ikke bare servert høydepunkter fra hans fotballkarriere, men Uniteds fotballgud trår også til og viser tegn på medmenneskelighet.

Depresjoner

Den skilte postmannen Eric (godt spilt av ukjente Steve Evets) sliter i hverdagen. Etter to ekteskap sitter han igjen med en voksen datter og to stesønner som fremdeles bor hjemme hos ham. Stesønnene viser ingen respekt for ham, han mangler penger og vender stadig oftere tilbake til spørsmålet om hvorfor han forlot sin første kone. Selv ikke de joviale fotballkveldene på puben med gutta fra jobben klarer å muntre ham opp som de gjorde før.

Depresjonene griper tak i ham helt til han en kveld, etter solid inntak av både alkohol og pot, oppdager guden selv – Eric Cantona – sittende ved siden av seg selv. Godt hjulpet av Cantonas mer eller mindre filosofiske råd begynner han å ta tak i livet sitt igjen.

Ubalansert

«Looking for Eric» har litt vanskelig for å bestemme seg for hva den vil være. Hovedpremisset er formet som en skikkelig klassisk britisk feelgood-film med mange flotte karakterskildringer og en del humor, og denne delen behersker den egentlig veldig bra. Men sosialrealisten Loach klarer ikke å dy seg for å hive inn noen elementer av brutal natur som kanskje hadde passet bedre i en mørkere film. Dette gjør at filmen virker litt ubalansert og svært skiftende i stil til tider.

Karisma

Jeg føler vel egentlig at hovedhistorien, med postbudet Erics vei tilbake til livet, hadde holdt lenge nok. Og det er i denne delen av filmen vi finner de beste scenene, i det varme samspillet med jobbkameratene og samtalene med eks-kona. Cantona gjør også en god innsats, og det han måtte mangle av skuespillertalent veier han opp for med karisma.

Så til tross for en litt enkel slutt, har filmen nok av både humør og livsglede til å fremstå som et koselig kinobesøk. Spesielt hvis du har et forhold til fotball.

Se trailer:

Eric Cantona og Steve Evets i "Looking for Eric". Foto: Joss Barratt