I helgen tok «Max Manus» storeslem under årets Amanda-utdeling, og stakk av med hele 6 priser. «Upperdog» kan så absolutt gjenta den bedriften til neste år. Regissør Sara Johnsen følger nemlig opp den kritikerroste førstefilmen «Vinterkyss», som hadde première under TIFF i 2005, med en stilsikker, kompleks og imponerende andrefilm.

Kryssende historier

Halvsøsknene Yanne (Bang Chau) og Aksel (Herman Sabado) ble skilt fra hverandre da de begge ble adoptert til Norge, men til forskjellige familier. Aksel endte opp i en velstående familie på Oslos beste vestkant, mens Yanne havnet hos en arbeiderfamilie på østkanten.

De vokser opp uten å ha kontakt helt til Yannes polske venninne, Maria (Agnieszka Grochowska), får seg jobb som hushjelp hos Aksels familie og kommer ved en tilfeldighet over et bilde som identifiserer Aksel som Yannes halvbror. Per (Amanda-vinner Mads Sjøgård Pettersen) har vendt tilbake til Norge etter et traume-fylt opphold som soldat i Afghanistan. Disse fire unge menneskenes liv krysser hverandre og det utløser en rekke følelser og hendelser.

Filmbegavelse

Det er egentlig synd og skam å måtte bruke uttrykket «bra til å være norsk», derfor er det en befrielse å se at det kommer fram norske filmbegavelser som Sara Johnsen. For Johnsen utviser både trygghet og finesse når hun behandler en såpass komplekst strukturert historie. Nesten sømløst og problemfritt vandrer hun tilsynelatende svært enkelt fra å behandle vanskelige og følelsesmessige tema til å kombinere subtil samfunnskritikk med varm humor.

De unge skuespillerne leverer alle en meget god innsats og tilfører karakterene sine dybde og menneskelighet, spesielt imponerende synes jeg likevel polske Agnieszka Grochowska er i rollen som Maria. Trekket til Johnsen med å satse på ukjente skuespillere i hovedrollene er for øvrig sterkt med på å gi filmkarakterene et ektefølt liv på lerretet. Filmen er flott og kraftfullt fotografert, og sammen med filmmusikken, som består av variasjoner over Mozart-stykker, bidrar dette til å gi filmen en letthet og flyt som holder helt ut.

Sara Johnsens forrige film, «Vinterkyss», fortjente et større publikum – hennes nye film, «Upperdog», kommer til å få det. Og det er vel fortjent.