Filmen tar for seg den første boken i Millennium-trilogien til Larsson, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor boken på over 550 sider er blitt så populær.

I begynnelsen blir vi presentert for to personer som ikke har noe med hverandre å gjøre. Den ene er den mystiske Lisbeth Salander. Jenta i 20-årene har en mørk fortid, samtidig som hun er en fremragende researcher og en av landets fremste hackere.

Den andre personen vi møter er journalisten Mikael Blomkvist. Han er nettopp idømt fengselsstraff for ærekrenkelse når han får et litt annerledes oppdrag fra den tidligere toppindustrisjefen Henrik Vanger, nemlig å spore opp den forsvunne slektningen hans, Harriet Vanger, som han frykter er blitt myrdet.

Oppdraget som Blomkvist har fått, fører til at hans og Salanders veier krysses. Sammen graver de dypt i familien Vangers historie, og de støter på en mørkere og blodigere historie enn noen av dem hadde våget å forestille seg.

Etter oppskriften

Filmen er spennende, det er en god historie, og man aner ikke hva som skal skje. Filmen tar hele tiden nye vendinger, og som publikummer får man seg mange overraskelser. Og det beste er at selv om man stadig tror at man vet hvem som er gjerningsmannen, viser det seg gang på gang å være feil. Selv om filmen er over to og en halv time, sørger god fremdrift og en godt fortalt historie for at man aldri går lei.

Samtidig som vi følger Salander og Blomkvists reise inn i fortiden til familien Vanger, får vi også små glimt inn i fortiden til de to hovedpersonene. Dette er med på å gjøre at viktige brikker i historien faller på plass, og vi får en større forståelse for hvorfor rollefigurene opptrer slik de gjør.

Sterke prestasjoner

Skuespillerprestasjonene er det heller ikke noe å si på. Michael Nyqvist, som er kjent fra blant annet "Grabben i graven brevid" og "Kautokeino-opprøret", gjør her nok en sterk prestasjon. Han er overbevisende som den gravende journalisten Mikael Blomkvist.

Men den sterkeste prestasjonen er det nok Noomi Rapace som står for. I løpet av filmen blir hun seksuelt utnyttet av sin tilsynsverge, og fremstillingene av hendelsene er så ekkelt virkelig og overbevisende at det får det til å gå kaldt ned over ryggen på alle og enhver.

Dette er en film man må få med seg.

Er du enig med vår anmelder? Si din mening!

Bilder fra "Menn som hater kvinner". Foto: Knut Koivisto
Bilder fra "Menn som hater kvinner". Foto: Knut Koivisto
Bilder fra "Menn som hater kvinner". Foto: Knut Koivisto