Det startet med en enkel julekonsert i Elverhøy kirke i 2000. Nå er 15 år gått, og Jardar Johansens julekonserter har ikke bare blitt en tradisjon for mange i Tromsø, men også blitt en av Nord-Norges største juleturneer.

– Når man innser at det er gått 15 år siden første konsert, så skjønner jeg at jeg faktisk blir eldre, sier Johansen og ler.

– Det er nesten uvirkelig. Jeg, og de musikerne som har vært med, har storkost oss hvert år. Hadde vi syntes at dette var kjedelig og kun gjorde det for pengene, hadde det vært et dødfødt prosjekt, legger han til.

Arbeid som gir energi

Johansen er en travel mann om dagen. Han spiller blant annet en av hovedrollene i musikalen «I blanke messingen» som har premiere på Hålogaland Teater 5. november. Likevel var det ikke snakk om å avlyse julekonsertene.

– Min kone pleier å si at hun melder meg ut når desember kommer. Hun vet hvor viktig julekonsertene er for meg og de andre musikerne. Det er viktig å finne arbeid som gir en energi. Uansett hvor tøft det måtte være, så er dette noe som gir meg energi, sier han.

Jul for alle

I år skal han opptre på Finnsnes, i Bodø og Tromsø. Med seg på juleturneen har han blant annet det han kaller «grunnstammen» i konseptet, kapellmester Skjalg Bjørstad og bassist Åsmund Wilter Kildal Eriksson.

– Vi føler at vi har en oppskrift som er fantastisk fin, nemlig «jul for alle». Det inkluderer både dem som liker Disney-musikk og dem som liker tradisjonell jul, sier han.

– Vi pleier å ha en rød tråd gjennom konserten, men jeg har ikke helt funnet ut hva det er ennå. Uansett kommer det nok en overraskelse eller to. Og jeg kan love at jeg beholder klærne på, i motsetning til i «I blanke messingen», sier han og flirer.

Rørt til tårer

I 15 år har Johansen spredt julestemning til folk. Selv sitter han igjen med mange gode minner.

– Det finnes mange øyeblikk. Vi har for eksempel stått i storm i Hillesøy kirke. Det knirket og knaket i veggene mens jeg sang «Nordnorsk julesalme». Det føltes utrolig magisk. Det er øyeblikk hvor man nesten blir rørt til tårer. Det er veldig deilig å la stemmen og musikken fylle rommet, og se at folk syns det er skikkelig flott.

I Tromsø har Jardar & Co i utgangspunktet satt av to dager i denne julen (20. og 21. desember), men han utelukker ikke at de åpner for ekstraforestilling.

– Vi har holdt av 22. desember også, men vi får se hvor mange billetter vi selger.

foto