Å tygge er en sanselig opplevelse som foregår i et høyst intimt og privat rom; munnen.

Og ikke tenker vi så mye på dette med tygging heller. Ikke før noen gjør oss oppmerksom på det og bevisstgjør oss på hvordan vi tygger; om vi er av de storeterne som glefser i oss maten — eller om vi tygger hver munnfull mer enn 40 ganger og statistisk spiser mindre enn vi ellers ville gjort.

Tygger vi maten godt, så blir vi også mer oppmerksomme på hvordan maten smaker. Hvordan innslagene av surt, søtt, salt og bittert pluss den femte smaken, umami, er til stede i det vi fortærer, er også noe "Tygg!" får sitt publikum til å kjenne etter.

Dans og ernæring

Forestillingen "Tygg!" er produsert av Haugen Produksjoner med danserne Liv Hanne og Anne Katrine Haugen og Silje Solheim Johnsen samt ernæringsfysiologen og forfatteren Vibeke Thorp på scenen, om vi nå kan kalle det scene der de beveger seg mellom sitt publikum, eller kanskje heller gjester.

Det danses, serveres mat og smaksprøver. Gjestene blir invitert med på spørrelek om metaforer om mat og smaker. Det vises videoer og danses mer.

Og det serveres, tygges, slurpes, smattes og smakes i kafeen Smørkringla på Smørtorget (i Austadbygget).

Smakfull dans

"Tygg!" trekker vår oppmerksomhet til maten og hvordan vi spiser den. Forestillingen tar dette på alvor, og i alle fall jeg gikk hjem med ny kunnskap om mat, smak og fordøyelse.

Men det er likevel først og fremst all humoren i forestillingen og måten det seriøse kombineres med det morsomme som gjør "Tygg!" til en så velsmakende opplevelse. Og "Tygg!" var heller ikke mer lettfordøyd enn at den nok kommer til å sitte i ei stund.

Haugen Produksjoner presenterer forestillinger hver dag til og med søndag. Det er dermed flere muligheter til å få i seg litt sikringskost ved inngangen til mørketida. God appetitt!

Haugen Produksjoner. Forestillinga Tygg!. Med Vibeke Thorp (ernæringsfysiolog og forfatter, Anne Katrine Haugen, Liv Hanne Haugen og Silje Solheim Johnsen. Smørtorget. Smørkringla. Foto: Helge Matland
Haugen Produksjoner. Forestillinga Tygg!. Med Vibeke Thorp (ernæringsfysiolog og forfatter, Anne Katrine Haugen, Liv Hanne Haugen og Silje Solheim Johnsen. Smørtorget. Smørkringla. Foto: Helge Matland