Den grå og dølle foreleseren Paul Matthews er så anonym at folk knapt husker å ha møtt ham. Han inviteres aldri til middag av tidligere kolleger, og nevnes ikke i publiseringer gjort av tidligere studenter som for lengst har passert ham på karrierestigen.

Men så begynner ting å endre seg.

Paul blir gjenkjent og kontaktet av fremmede på gata, uten at han forstår hvorfor. Det viser seg at et betydelig antall mennesker har drømmer der Paul er en gjennomgående karakter. Det er gjerne dramatiske eller lett marerittaktige drømmer der Paul bare streifer forbi, uten å gripe inn i situasjonen drømmeren befinner seg i. Det plager Paul at han opptrer likegyldig i folks drømmer. At han ikke gjør forsøk på å berge drømmerne.

Like fullt; Paul Matthews blir et fenomen. Plutselig skal alle ha en bit av ham. TV vil ha ham. Store selskaper ønsker å ha ham i reklamer. Agentbyrået som har hyret ham inn planlegger å knytte ham til Barack Obama.

Men også dette skal endre seg.

For innholdet i folks drømmer om ham blir råere. Der han tidligere var passiv i folks drømmer, begynner drømmene å bli mer seksuelt orienterte og langt mer makabre. Folk begynner nå å frykte virkelighetens Paul Matthews.

DRØMMEMANNEN: Først er det kjempepopulært å drømme om Paul Matthews, som spilles av Nicolas Cage. Helt til det plutselig ikke er så kult lengre. Foto: Pressefoto

Norske Kristoffer Borgli har virkelig forsert trinnene oppover filmstigen raskt. Allerede i sin andre langfilm har han Hollywood-stjernen Nicolas Cage som hovedrolleinnehaver. En rolle Cage nylig ble Golden Globe-nominert for. Og en liten svipp innom IMDb viser at filmen allerede har rasket med seg noen priser og enda flere nominasjoner.

Produsent Ari Aster er heller ingen hvermannsen i Hollywoods filmkretser. Han har tidligere vært produsent for blant annet «Hereditary» og «Midsommar». Så da aner man hva man har i vente når man setter seg ned i kinosetet for å se «Dream Scenario».

«Dream Scenario» er en voldsom og svart komedie med en original historie du aldri vet hvor tar deg hen. Du morer deg sammen med Paul på veien mot stjernestatus, og flirer av de tidvis superdrøye drømmene han befinner seg i. Filmen kunne gjerne vært plassert på TIFFs Overdrive-program, så er du fan av de drøye TIFF-filmene, bør «Dream Scenario» på lista di over must see’s.

ANONYM: Paul Matthews lever et anonymt liv med kone og to barn. Den tilværelsen endrer seg betydelig i «Dream Scenario». Foto: Pressefoto

Karakteren som er mest kjent for å innta folks drømmer på brutalt vis er Freddy Krueger fra de høyst mediokre «Nightmare on Elm Street»-filmene. Nå kan vi vinke farvel til den forbrente antihelten med flosshatt og barberbladhansker. Det er en ny marerittkonge i byen, og hans navn er Paul Matthews. Han er så skummel at «professor-looken» skremmer mer enn nok.

Dette er blant underholdningsfilmene på årets TIFF. Og de trenger vi. Man går ikke ut av kinosalen med ny lærdom i bagasjen etter å ha sett «Dream Scenario», men med en god latter og vissheten om vel spente knappe to timer.

Samtidig ligger det en undertone der, der den tar et lite oppgjør med kanselleringskulturen som får stadig hardere rotfeste i det vestlige samfunn – og da særlig i USA.

Nicolas Cage er super i rollen som Paul Matthews. Cage har alltid vært en god skuespiller, men har ofte gjort noen underlige rollevalg. Her er han herlig, noe publikum og kritikere også synes å være enige i.

Når 2024 skal oppsummeres vil nok «Dream Scenario» være høyt oppe på manges topp 10-liste.