- Kvelden er først og fremst en feiring og en hyllest til Morten, det sier Daggi Steffensen-Helling.

Berørte mange

Han har stått i bresjen for å arrangere kveldens arrangement med imponerende 100 andre frivillige.

- Det er bare naturlig at så mange vil være med. Alt som puster innenfor musikkindustrien i Tromsø ble berørt over det som skjedde. Pågangen har vært vanvittig stor. Det er bare synd at vi ikke har hatt sjanse til å slippe til flere band, forteller han.

– Det kjennes likevel veldig fint og naturlig å ha valgt ut nettopp de sju banda Morten medvirket og spilte trommer for. Favorittbandet hans ”Insense” fra Oslo tilbydde seg også å fly inn til Tromsø og gi en gratiskonsert til hyllest for han, så de skal avslutte showet i kveld.

En håndfull av Mortens nærmeste venner har gjort en bemerkelsesverdig innsats for at Morten skal få en verdig hyllest

- Vi ville ikke at noen skulle gå å føle at de ikke kjente Morten godt nok til å komme i kveld, eller var redd for å ta plassen til noen andre som kanskje hadde et nærmere forhold til han.  Morten berørte alle han var i nærheten av, det var viktig at alle som hadde behov også hadde mulighet til å komme. Derfor var det et viktig poeng at konserten i kveld var gratis. For å realisere dette har vi vært helt avhengige av fantastiske sponsorer, deriblant Clarion Hotel The Egde. Vi har flydd inn alle medvirkende artister og familie. Familien bor også gratis på Clarion Hotel. Vi ville at de skulle slippe å bo i Mortens gamle leilighet, sier Steffensen-Helling.

Et avsluttende kapittel

Bandkamerat Sindre Bakkland fra Taliban Airways tror arrangementet vil bidra til å gi venner og familie det avsluttende kapitlet de trengte.

- Venner og familie kan komme sammen i det som Morten likte aller best i verden. Jeg håper det vil gi dem den avslutningen de trenger for å fordøye dette og komme seg videre, sier han.

– Dette er nok også et avsluttende kapittel for flere av bandene som står på scenen i kveld. Det gjelder hvertfall Taliban Airways. Det tar på å miste noen som står deg så nært, og ting blir neppe de samme igjen.

- Det er tungt å holde slike arrangement uten Morten. Han ville elsket det, sier Steffensen-Helling. Savnet av han er så vanvittig stort, hos så utrolig mange. Han var den varmeste personen jeg noen gang har kjent. Likevel skal vi prøve å glede og kose oss i kveld, det er akkurat hva han ville ønsket, avslutter han.

SPILTE FOR MORTEN: Nåværende trommis i Metallicats var beæret over å kunne spille for Morten Rydland Høyning. Foto: Ronald Johansen
DYPT SAVNET: Morten Rydland Høyning var journalist i Nordlys, trommis i blant annet Metillicats og en markant skikkelse i Tromsø-rocken. Nå er han dypt savnet som kollega, venn og artist. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen
NÆR VENN: Daggi Steffensen-Helling som spiller i Metallicats var en nær av Morten Rydland Høyning. Han var tydelig berørt under konserten han holdt på The Edge. Foto: Ronald Johansen