foto
LYKKELIGE: Shrek må vinne sin Fiona tilbake når han plutselig havner i landet Far, Far Away. Foto: Filmweb

Selv om «Shrek den Tredje» langt ifra var en like god film som de første to filmene i suksesserien, var det likevel nokså opplagt at det ville komme enda en oppfølger. Hollywood forlater nemlig ikke en franchise som tjener penger sånn uten videre - i hvert fall ikke en som samlet har spilt inn over 2,5 milliarder dollar. Og om sant skal sies så er «Shrek - Lykkelig alle sine dager» bedre enn forrige kapittel, men avstanden fram til det beste i serien er såpass stor at pensjonstilværelsen nok etter hvert lokker for Shrek.

Avgjørelsen er dessverre ikke hans, men tilhører det mektige studioet Dreamworks.

Inngår kontrakt

Shrek har blitt småbarnsfar. Livet hans har blitt rutinepreget og kjedelig, og minnene om gamle dagers herjinger fører han til å inngå en trolldomskontrakt med lurendreieren Rumpelstiltskin. Vips, så befinner han seg i en alternativ virkelighet hvor Rumpelstiltskin er konge og Shrek aldri har vært født. Nå har det grønne trollet kun 24 timer på seg til å forandre landet Far, Far Away tilbake til sitt gamle jeg, redde sine venner og vinne Fionas kjærlighet på ny.

Gjenbruk

Det er snart 10 år siden Shrek kom, så og vant prinsessen og hele kongeriket - og kinogjengerne med. For dem som var blant de minste da franchisen gjorde sin entré vil nok «Shrek - Lykkelig alle sine dager» tidvis virke nesten litt nostalgisk, og mange av oss andre befinner seg kanskje til og med i Shreks situasjon - som småbarnsforeldre. Noe som nok også har vært i baktankene til manusforfatterne da filmen virker å rette seg mer mot et voksent publikum enn mot barna.

Filmen gjenbruker mange av historieelementene fra de tidligere filmene, og plottet i seg selv er en ren rip-off fra den amerikanske juleklassikeren «It's A Wonderful Life».

Litt småhumring blir det likevel underveis i den hittil korteste filmen i serien. Ofte grunnet hovedskurken Rumpelstiltskin, men også Donkey og Puss in Boots har noen gode og originale øyeblikk. Disse kommer dessverre langt fra så tett som i de første filmene, og filmen føles også litt for uinspirert og formelaktig til å gi inntrykk av at det ligger en virkelig god innsats bak. Svak firer.

SE TRAILER FRA FILMEN:

foto
foto
GAMLE HELTER: I «Shrek – Lykkelig alle sine dager» får man et gjensyn med alle de kjente figurene. Foto: Filmweb
foto
FAMILIELIV: Shrek har blitt småbarnsfar og livet hans har blitt rutinepreget. Foto: Filmweb