BREIVIKA: – Denne messa er et viktig miljøtiltak, og er et tilbud både til de innlagte pasientene og til de ansatte. Alle blir i veldig godt humør, og dette er starten på vår turne i Nord-Norge, sier Inger Lise Ebeltoft, kulturkoordinator ved UNN.

Julemessa skal til helgen videre til Åsgård, og deretter går turen videre til Narvik og Harstad.

Mange stiller opp

Inntektene fra messen går til kulturtilbud på sykehuset.

– Det er egentlig en stor dugnad, siden inntektene går til videre kulturarbeid her på sykehuset. Det er blant annet veldig mange UNN-ansatte som kjøper julegaver her, og folk kommer innom når de har ledig tid, sier Ebeltoft.

Blant dem som stiller opp og selger varer på julemessa, er en god del ansatte på sykehuset. Det er imidlertid ikke bare ansatte og pasienter som bruker å besøke den tradisjonsrike julemessa, som i fjor hadde 50-årsjubileum.

– Jeg tror det er en del som tar en fast tur innom her, som har det som tradisjon å besøke julemessa. Vi har annonsert litt på forhånd, så det er nok ikke bare pasienter og ansatte som besøker oss i løpet av dagen, forteller hun.

Les også: Raser mot gebyr på fem kroner hos legen

Tjener på hobbyen

16 år gamle Anette Edvardsen har hatt et tett forhold til sykehuset siden 2009, da hun ble diagnostisert med kreft. Torsdag hadde Edvardsen rigget seg til på messa der hun solgte håndlagde kort.

– Jeg har vært med siden 2011, og synes det er overraskende bra salg i år i forhold til i fjor. Det å lage kort er hobbyen min, så da er det fint å tjene litt penger på det jeg lager, påpeker Edvardsen.

Hun var imidlertid ikke alene på julemessa. Med seg hadde hun også bestemor Aida Heggen som solgte forskjellige strikkeprodukter, i tillegg til moren Rita Simonsen og grandtanten Aid Simonsen.

Les også: - Det er ikke legene som får pengene

Leter etter godbiter

To av dem som synes det er flott at det blir arrangert en slik messe hvert år er Mariann Berglund og Mette Lise Furnes. Som ansatte ved sykehuskafeen Evert er de begge stamkunder på den årlige julemessa.

– Jeg er her for å finne godbiter. Det handler ikke bare om å kjøpe, det er spennende bare å se og få litt ideer til ting man kan gjøre selv. Jeg har noen faste luedamer jeg går til når det er julemesse, så dette er vel den tredje luen jeg har kjøpt, sier Berglund.

– Jeg er på utkikk etter noen julegaver, og så bruker jeg å kjøpe julekort hos Anette borti gangen her, forklarer Furnes.

Til helga arrangeres den 51. julemessa på Åsgård, og da blir det både musikk og hesteridning som underholdning.

LIKER SEG PÅ MESSA: Mariann Berglund og Mette Lise Furnes er av dem som kan kalles stamkunder på julemessa.
ARRANGØR: Inger Lise Ebeltoft synes det er flott å være med å arrangere julemesse på UNN.
VARIERT: På messen var det mange boder med håndlagde produkter. Her er en tøykrone for barn.