Kammerorkesteret hadde med seg til Festspillene i Bergen Joseph Haydns ”Jesu syv siste ord på korset”. Dette verket blir ofte kalt for Haydns inderligste. Han er en av mange komponister som er blitt grepet av Jesu lidelseshistorie som han i dette verket uttrykker musikalsk.

Verket kretser om syv utsagn som Jesus skal ha sagt før han døde på korset, og ender i en dramatisk finale, som Bibelen beskriver som selve jordskjelvet da Jesus oppga ånden.

Les også: Viktig arena å spille på

Refleksjoner

Verket var i utgangspunktet bestilt til ei forestilling om korsfestelsen, fremført i den store katedralen i Cádiz i Spania i 1783. I Cádiz var det biskopen som leste opp de syv tekststedene fra Bibelen etterfulgt av musikk. På denne festspillkonserten var det tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, som hadde denne rollen.

Med utgangspunkt i de syv skriftstedene bidro Stålsett også med personlige dags- og samfunnsaktuelle refleksjoner som gir nye perspektiver på verket. Han kobla sammen Jesu lidelseshistorie med menneskenes lidelser i dagens verden på en måte som kunne appellere både til troende og ikke troende.

Musikalsk styrke

Verket er, som den lidelseshistorien musikken spinner rundt, dramatisk. Musikken kan bevege seg fra den kraftigste fortissimo i det ene øyeblikket til det svakeste svake i neste takt. Orkesteret mestrer denne dynamikken på en elegant måte. Det er homogent og flott, presist og med en utsøkt klang.

Det siste er ikke selvsagt. Bergen Domkirke er ei stor steinkirke med et kirkerom som gir mye resonans. Dermed oppfører lyden fra instrumentene seg også en god del annerledes enn i for eksempel trekirka Tromsø domkirke hvor orkesteret tidligere har spilt verket. Faren er at stein- og murveggene som kaster lyden tilbake i rommet kan få musikken til å høres grøtet eller ullen. Men musikalske leder har justert spillemåten og får fram et klart og balansert lydbilde fra orkesteret.

Samspillet mellom Stålsetts sterke tekstlesninger og betraktninger og kammerorkesterets flotte musikalske tolkninger av Haydns verk ble dette en konsertopplevelse utenom det vanlige – en time til fordypning og selvransakelse. Konserten vil også bli gjort tilgjengelig for alle dem som ikke hadde anledning til å være til stede i Bergen Domkirke. NRKs andaktsavdeling gjorde opptak som vil bli tilgjengelig på NRKs nettsider i et halvt år fremover.

Anmeldt av Helge Matland

STÅLSETT: Tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, med tekstlesing fra prekestolen. Foto: Helge Matland