Mandag morgen utenfor det gamle skipsverftet på Vervet, var den snødekte trappa fylt med småtrinnselever fra heleTromsø. De satt tett i tett på små sitteunderlag, godt påkledd med en kopp varm saft, klare for å se film i 11 minusgrader.

– Jeg har vært på utekino før under TIFF junior, sier Aslak som går i andreklasse på Gyllenborg skole.

– Dette er første gang jeg ser film ute, men i går var jeg på kino og så Bukkene Bruse på badeland, sier klassekamerat Tilje.

UTEKINO: Det var en fargerik gjeng som var samlet utenfor Vervet bakeri for å se film mandag morgen. Foto: Ronald Johansen

– Gøyere enn å være på skolen

Utekinoen på Tromsø internasjonale filmfestival bruker å være montert opp på Stortorget. I år er det imidlertid flyttet til amfiet på Vervet på grunn av den pågående oppgraderingen og gravearbeidet i Tromsø sentrum.

– Dere er de første som får se film akkurat her, tenk på det, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen, som allerede hadde varmet opp publikum godt ved å spørre «Er det noen her fra førsteklasse?» til et rungende ja, før han gikk videre til fjerde, og så andre og tredje.

KLIPPET BÅNDET: Gunnar Wilhelmsen klippet over en filmrull for å markere utekinoen på Vervet for åpnet. Foto: Ronald Johansen

De unge publikummerne var heldige med været. Balsfjordvinden hadde ingen planer med å ødelegge filmopplevelsen denne gangen.

– Filmen er veldig spennende. Det er litt kaldt, men det er gøyere enn å være på skolen, sier Aslak.

– Har dere en favorittfilm?

– Nei, men liker å se på Brawl Stars på YouTube, sier Aslak.

– Jeg liker Paw Patrol best, sier Tilje.

– Deilig måte å starte dagen på

Mot slutten av filmen, var det mange av barna som begynte å fryse. Lærer Bjarney Gunnarsdottir fra Gyllenborg skole fikk besøk av en elev som måtte sitte på fanget for å få varmen.

– Vi bruker å være på utekinoen hvert år, det er en veldig fin tradisjon. Det er en deilig måte å starte dagen på, sier Gunnarsdottir.

– Men litt kaldt også?

– I år er været veldig fint, og mye bedre enn det var meldt. Så lenge det ikke er vind, går det helt fint at det er litt kaldt.