Tromsøbandet Oh! imponerer vår kulturjournalist Helge Matland med sin "Lesson One EP". De har hatt en hektisk høst med blant annet flere konserter og plateslipp. Fra venstre Arnljot Nordvik, Eirik Fjelde, Frode Larsen og Morten Steener. Foto: Tom Benjaminsen

2011 har vært et godt musikkår for de fleste av oss, og i sann juleånd ønsker itromso.no å dele våre favoritter med dere. Først ute i denne buketten av musikkinteresserte journalister står iTromsøs egen Helge Matland som dekker smått og stort av lokalt kultur.

Her er hans favoritter fra året som vi snart har lagt bak oss:

1. Oh!: "Lesson One - EP"

Det tromsøbaserte bandet Oh! med vokalist Frode Larsen i spissen gjør en oppsiktsvekkende platedebut med EP-en «Lesson One». Skal musikken på «Lesson One» karakteriseres verbalt, må det bli noe slikt som laidback soul-funk med en liten dash sexy råhet, ispedd elementer av R&B.

2. Hekla Stålstrenga: "Macramé"

Tre år etter debutalbumet er Hekla Stålstrenga endelig tilbake med album nummer to. "Makramé" byr på en fengende blanding av folkemusikk, viser og rock med nordnorske tekster, framført av et dyktig band som består av blant andre felespiller Ragnhild Furebotten, vokalist Anne Nymo Trulsen og gitarist Tore Bruvoll.

3. Tromsø Storband: "In Traffic"

Orkesteret med sine 20 musikere leda av Fred Glesnes oser av kvalitet. Storbandet henger utrolig godt sammen, og det leveres flotte soloinnslag på et album med bare nyskrevet musikk for Tromsø Storband.

4. Odd Erik Rude: "Still Present"

Odd Erik Rude (59) har spilt jazz i 40 år. Det tok si tid før det plate av det. Men i høst kunne publikum endelig ta imot debutalbumet "Still Present" som viser at Rude er å regne med både som komponist, arrangør, bandleder og musiker.

5. Knut Erik Sundquist: "Reverie"

En av verdens beste kontrabassister er fra Tromsø. I august ga Knut Erik Sundquist ut albumet "Reverie" hvor han sammen med piansiten Nils Anders Mortensen spiller musikk av sin favorittkomponist Giovanni Bottesini.

6. Ragnhild Furebotten: "Never on a Sunday"

Fiolinist og folkemusiker Ragnhild Furebotten bruker hele seks jazzblåsere på sin andre soloutgivelse, "Never on a Sunday". På plata har Furebotten samla egne låter og tradisjonell folkemusikk som er arrangert for denne besetninga av Geir Lysne og Helge Sunde.

7. Melissa Horn: "Innan Jag Kände Dig"

Den unge svenske "melankolikeren", som mange også opplevde live på Buktafestivalen i sommer, leverer nok en gang varene på sitt tredje album.

8. Solveig Slettahjell: "Antologie"

Sammen med sin mangeårige bandkollega Morten Qvenild, har Slettahjell levert den flotteste samling av coverlåter som er hørt på år og dag, blant andre "Wild Horses" (Rolling Stones), "There There" (Radiohead), "Famous Blue Raincoat" (Leonard Cohen), "Okay" (Sidsel Endresen/Bugge Wesseltoft), "Saddest Song I´ve Got" (Annie Lennox), "Take It With Me" (Tom Waits) og "After Hours" (Rickie Lee Jones).

9. Neil Young: "A Treasure" (Archives Series)

Denne skatten er et livealbum med tolv låter spilt inn i 1984 og 1985, hvorav hele fem låter aldri før har vært utgitt. Spiller sammen med legender som Ben Keith på gitar og Rufus Thibodeaux på fele, Spooner Oldham og Hargus "Pig" Robbins på piano og Joe Allen på bass som sammen utgjorde backingbandet The International Harvesters.

10. Foyn Trio: "Joy Visible"

Vokalisten og låtskriveren Live Foyn Friis reiste tilbake til Tromsø sammen med de to danske musikerne Jens Mikkel Madsen (kontrabass) og Alex Jønsson (gitar) for å spille inn debutalbumet sitt i Kysten Studio under ledelse av Jon Marius Åreskjold. Resultetet ble utmerket med en spennende originalitet i låtene.

Spotify: Lytt til noen av Helges favoritter på Spotify (beklageligvis er det ikke alle som er tilgjengelig der)