Krigen mellom de onde og de gode trollmennene er i full gang, og i stridens midte står ikke uventet de tre vennene Harry, Ronny og Hermine.

De går nå nest siste år på Galtworth, og skolehverdagen er veldig langt fra de første idylliske årene. Nå er trollmannsverdenen rystet, og Galtworth likeså.

Imidlertid er ikke alt mørkt. Harrys høye beskytter, rektor Albus Humlesnurr, er nemlig på sporet av noe som kan stogge Voldemorts planer på å ta over både den magiske verdenen, og den vi gomper bor i. Med seg i sin streben etter å finne våpnene mot Mørkets Fyrste får han Harry og vennene hans.

Mer skal jeg ikke avsløre her. Har du lest boken, vet du hva det handler om, og for alle andre får filmen gi svar på hva som skjer.

Mer frihet

Ett er imidlertid sikkert; både nye og gamle Harry Potter-venner vil få sitt i David Yates' film. Ikke minst vil alle som har lest bøkene få nye inntrykk og litt ny handling.

Yates har nemlig ikke vært like "talibansk" som sine forgjengere i å følge Joanne Rawlings manuskript. Han har tatt seg til tider store friheter med både handling og hendelser. Og han lykkes faktisk med å ro i land med det, selv om jeg kaldt regner med at det vil komme protester.

Verdt å merke seg er også at skuespillerne i denne filmen ser ut til å nyte friheten fra JK Rawlings karakterregime. Det er selvsagt de samme personene det er snakk om, men både Harry, Ronny og Hermine ser ut til å bli spilt med litt lavere skuldre enn tidligere. Det er bra.

En film som "Harry Potter" baserer seg også mye på teknikk og effekter. David Yates' CGI-team har klart å skape et både troverdig og spenstig magirepertoar som følger den øvrige handlingen på en overbevisende måte. Filmtriks er alltid best når man ikke merker dem, men blir overrasket og skremt.

Advarsel

Så en advarsel. Dette er en film som har 11 års aldersgrense, og spør dere meg, er det en aldersgrense som man virkelig bør respektere. Etter min mening er den snublende nær en 15-årsgrense, for dette er en skummel film.

Kanskje ikke så mye med tanke på monster og andre uhumskheter, men det er sterke følelser, dramatiske hendelser og – ikke minst – mye vold.

At filmen dessuten er spilt inn nesten utelukkende i mørket på kvelds- og natterstid, er med på å skape en særdeles suggestiv og angstbitersk stemning. En oppfordring til alle foreldre med barn under 11 år; ikke la dere overtale.

Så alt i alt er den sjette Harry Potter-filmen står ikke tilbake for noen av de tidligere, tvert om.