I fjor sto hun fram i VG med at hun i 20 år har hatt sykdommen Retinitis pigmentosa, som gir henne svakere og svakere syn. Nå snakker hun om hvordan galgenhumor redder dagen for henne og andre som går på en smell i livet.

– Det handler om å ikke bare tenke positivt og å være modig, men retten til å gråte, være forbanna og sur. Vi må ta tilbake de sure og bitre funksjonshemmede, som jeg er, og som overlever på galgenhumor, sier Anne-Kat Hærland til iTromsø.

Swingers-saker i VG

Det er fire år siden hun sist hadde et show på scenen, og forteller at det er både fysisk og mentalt tøft å stå på en scene hver kveld.

– Jeg må ta vare på helsa og jeg gjør det jeg føler jeg orker, sier Hærland, som også tar for seg andre samfunnstemaer som Tinder, valgmuligheter i isdisken og ikke minst de altfor mange sakene om swingers-miljø fra VG.

– VG er veldig hissig på det og det er mistenkelig mange artikler fra dem om akkurat det. Jeg lurer på om det var for at han skulle få mer tid til det at Torry Pedersen måtte gå, sier Hærland.

Dorull-syn

Og som Anne-Kat viser til, er det mye humor og ikke bare gravalvor i forestillingen «Gubedre». Men hun kommer alltid tilbake til sin egen situasjon – som har forverret seg i løpet av 20 år. I 2004 kunne hun ikke kjøre bil i mørket, i 2008 sluttet hun helt å kjøre, og hun kan ikke lenger løpe i terrenget. Hun beskriver det selv som å se gjennom en dorull hvor du ikke har syn nedover, til siden og opp.

– Detaljene om progresjonen holder jeg for meg selv, men folk har oppfattet med som frekk, overlegen eller diva, fordi jeg ikke vinker tilbake til dem, eller for at jeg krasjer i barnas handlevogner på butikken. Når jeg sier at jeg ikke ser, tror de rett og slett ikke på meg. Møter jeg en til som sier «hvorfor får du deg ikke bare briller», så slår jeg han ned, sier Hærland.

Det var først når hun sto fram i VG i fjor sommer at hun fikk forklart seg offentlig i forkant av forestillingen som hadde premiere på Latter.

– Jeg måtte forklare meg da. Ellers hadde folk trodd at jeg tullet på scenen, sier Hærland, som holder showet sitt på Kulturhuset 24. mars i Tromsø.