Det er Hålogaland Teater, Arktisk Filharmoni, Nordlysfestivalen, TIFF og Aurora Fokus Kino samarbeider i år om Relaxt. Kulturtilbudet som ble starta ved Hålogaland Teater høsten 2020, etter modell fra England.

Konseptet handler om å tilrettelegge og åpne opp kulturarrangementer for barn med utfordringer, barn som har behov for litt løsere rammer.

Kanskje lager barnet lyder eller har tics, kanskje er det vanskelig å sitte i ro, kanskje barnet blir engstelig av mange mennesker i et mørkt rom, eller får epileptisk anfall av plutselige lyder eller strobelys.

– Det nye i høst er at TIFF Junior også er med. Rammene er de samme som for resten av Relæxt-programmet, med den ene regelen: Det er en hysj-fri sone.

NYESTE INNSLAG: Det nyeste på Relæxt-programmet i år er bidraget fra TIFF Junior. Festivalsjef i TIFF Junior Astrid Aure inviterer alle som har muligheten til å komme på kortfilmprogrammet 6. september. Foto: Privat

Det sier Astrid Aure, festivalsjef i TIFF Junior til iTromsø.

Aure forklarer at det skal vises et kortfilmprogram 6. september klokken 09.30 på Aurora kino. Kortfilmprogrammet heter «Kort for store – om livet».

– Jeg tror det blir et fint programt. Vi får blant annet se filmen «Hjemmekontor» fra den Tromsøbaserte forfatteren Endre Lund Eriksen, sier hun.

Astrid Aure forteller at programmet arrangeres sammen med den Kulturelle skolesekken.

– Det er tenkt at skoler særlig med tilrettelagte klasser og elever som synes det er utfordrende med ordinære kinoopplevelser skal ta turen innom, men om andre vil ta turen innom er det bare å ta kontakt, sier hun.

Demper lyset og justerer lydnivået

Aure forklarer også at de vil gå gjennom filmene på forhånd for å se om de kan inneholde triggere som bør opplyses om.

– Vi har flere verter i salen som er behjelpelige hvis det skulle være noe, i tillegg til at vi demper lyset, istedenfor å skru det av, og justerer ned lydnivået, sier hun.

Hun håper at flere av skolene i byen ønsker å ta turen og tror at elevene vil sette pris på filmene som vises.

– Filmene er litt annerledes enn vanlige filmer, og vi håper det vil være med på å få elevene til å tenke litt ekstra over hva de har sett, forteller hun.

Den samme opplevelsen

På lørdag hadde Lise Benjaminsen fra Arktisk Filharmoni stand inne på Jekta sammen med Hanne Hjelmeland fra Hålogaland Teater.

De står med plakater og brosjyrer for å fortelle om hvordan høstens Relæxt-program vil se ut.

– Relæxt-opplevelsen er den samme kunstneriske opplevelsen som du vil få på andre konserter, forestillinger og filmopplevelser, sier Benjamin.

Benjaminsen forklarer at Relæxt-programmet er med på å senke barrierene som kan være til stede ved andre arrangementer.

SPENNENDE: Benjaminsen og Hjelmeland gleder seg til årets Relæxt-program. De ser fram til flere spennende forestillinger som for eksempel Karius og Baktus. Foto: Jone Bergøy Nedrebø

Hysj-fri-sone

I liket med TIFF Junior-delen av Relæxt-programmet, vil det også være hysj-fri soner under Hålogaland Teater og Arktisk Filharmoni sine forestillinger og konserter.

– Det betyr i bunn og grunn at man har lov til å snakke høyt, le, gråte, rope og tikse om man har behov for det, uten at noen kan si noe, forklarer Hjelmeland.

Benjaminsen legger til at de vil sende ut en visuell guide som beskriver hele opplevelsen før man ankommer visningsstedet.

– Og det er selvfølgelig lov å bevege seg inn og ut av lokalet så mye man vil, sier hun.

Lover høy standard

Selv om Relæxt-programmet er litt annerledes, forteller Benjaminsen at det fortsatt holder en høy standard.

– Jeg tror det vil være et fantastisk opplegg i høst. Selv om lysene ikke slås helt av, lyden dempes, bruken av scenerøyk og strobebelysning reduseres, mener jeg at det ikke vil ta vekk fra opplevelsen, sier hun.

Under høstens program er det blant annet lagt opp til klassisk musikk fra cellisten Andreas Brantelid som har fått oppgaven av å lede Arktisk Filharmoni kammerorkester gjennom et nøye utvalgt musikalsk program.

– Det er også lagt opp til spennende forestillinger, som for eksempel den velkjente Karius og Baktus-historien. Her er det mye å glede seg til, sier Benjaminsen og Hjelmeland.

Her er oversikten over høstens Relæxt-program. Dette er forestillingene, konsertene og filmene.