Til tross for en god bok og til dels gode skuespillere klarer ikke den "norske" filmen "Red" å bite fra seg. Christer Pedersen

En thriller? Et drama? En kjærlighetshistorie? Sannelig ikke godt å si. "Red" har tilløp til alle sjangerne i seg, men klarer ikke å rendyrke noen av dem.

Grunnhistorien er relativt enkel. Avery "Av" Ludlow lever et tilbaketrukket liv sammen med hunden "Red". En dag er de to på fisketur, og blir overrasket av tre ungdommer som prøver å rane "Av". Da de ikke får fatt i noen penger, skyter de hunden "Red".

"Av" prøver å få de tre ungdommene til å ta ansvar for ugjerningen, men blir møtt med løgner og uinteresse fra alle hold og kanter. Samfunnet rundt har lite lyst til å ta tak i det som mer eller mindre blir betraktet som guttestreker. Dette godtar ikke "Av", og han innleder derfor sin egen og ensomme kamp for rettferdighet.

Basert på bok

Filmen baserer seg på en kjent roman av Jack Ketchum, og har i seg frøet til en storfilm. Dette klarer ikke den norske regissøren Trygve Allistair Diesen og hans amerikanske makker Lucky McKee å dyrke fram.

De prøver ved hjelp av vakkert foto, en fin miljøskildring fra den amerikanske Midtvesten og en sparsom dialog å bringe fram konflikten mellom den rettskafne "Av" og de moralsk korrupte voldsmennene.

Problemet er imidlertid at det er en både klisjépreget og utrolig historie som etter min mening er fortalt med feil fortellerstil. Jeg skjønner at regissørduoen ønsker å vise til amerikanske kjerneverdier, rettskaffenhet og ærlighet, men det er vanskelig å gjøre det i noe som fremstår som en hardcoreversjon av "Lassie".

En konflikt over en død hund som ender opp i en voldseksplosjon er strengt tatt ikke særlig troverdig.

Uoriginalt

Jeg sitter litt igjen med følelsen av at dette er fortalt både bedre, mer inderlig og ikke minst langt mer spennende mange ganger før.

Skuespillerne prøver å gi historien et løft, men jeg mener at de knapt har styrefart på sine rollekarakterer.

Som sagt er det tilløp til gullkorn underveis, ikke minst i fotoarbeidet, men alt i alt er det for kjedelig for min smak.