Monika Steinholm debuterte i 2015 med boka «Fuck verden» hvor hovedpersonen flytter til Tromsø med sin mor. Fjorårets «Nærmere kommer vi ikke» kan anses for å være en slags løsrevet oppfølger, med handlingen lagt til Finnsnes. Det er ikke tilfeldig.

– Begge mine foreldre kommer fra Finnsnes, og jeg har vært der en del gjennom oppveksten, for eksempel mye på sommerferie hos mine besteforeldre, forteller hun.

Ble overbevist

Nå gir forlaget Wibom Books boken ut som tegneserieroman, og den skal illustreres av den svenske tegneren Anneli Furmark.

Furmark har tidligere vunnet tre Urhunden-priser i Sverige for tegneserieromanene sine, så Steinholm føler verket hennes er i trygge hender:

– Først var jeg litt bekymret for om det ville bli bra, men etter å ha lest to av bøkene hennes ble jeg overbevist. Når man sitter og skriver går man jo litt i sin egen boble, og karakterene føles som ekte.

foto
JENS: En av hovedpersonene i den kommende tegneserieromanen.

Tilfeldighet

Samarbeidet ble til nærmest ved en tilfeldighet, ifølge forfatteren. Furmark hadde lyst til å lage noe for ungdom, men var ikke komfortabel med å skrive historien selv.

– Anneli kom over romanen på biblioteket i Umeå, og sendte meg en melding om at hun likte boka. Hun har senere fortalt meg at det var som om det ikke var hun som fant boka, men boka som fant henne, sier Steinholm.

Deretter tok det ikke lang tid før forlaget sendte en forespørsel om å kjøpe rettighetene til å lage en tegneserieversjon, som nå blir realisert.

Ble med til «yttersia»

foto
PÅ LOCATION: Fra venstre Lisa Wibom, Anneli Furmark, og Monika Steinholm. Foto: Privat

Forrige helg kom både tegneren og forlagssjef Lisa Wibom til Nord-Norge, og ble med for å gjøre forhåndsarbeid på Finnsnes og på yttersiden av Senja, hvor deler av historien foregår.

Steinholm tror leserne uten større problemer lett vil kjenne igjen Finnsnes i tegneserien, om de har vært der.

– Anneli er veldig opptatt av detaljer, spesielt fjell som ligger rundt byen, og hvor de er plassert. Hun brukte mye tid på å gå rundt og bli kjent med sentrum, forteller hun.

Tegneren selv forteller at hun følte direkte for plassen, i tillegg til karakterene og kjærlighetshistorien.

– Vi gjorde litt research for å finne de riktige plassene. Landskap og lys er viktig for meg når jeg jobber med tegneserier, forteller Furmark.

Ingen skam

foto
FORFATTER: Monika Steinholm forteller at hun selv leste en del tegneserier som barn. Nå kommer en tegneserie basert på hennes bok.. Foto: Lars Marius Matre

Enkelte mener at boken kan minne litt om NRK-suksessen «Skam», noe forfatteren selv ikke benekter:

– Jeg er veldig glad for at boken ikke kom tre måneder senere, etter tredjesesongen av serien var sluppet. Da ville det føltes helt krise, innrømmer hun.

Utgivelse er satt til mai 2018.