– Nå vet vi hvor museumsbygget skal ligge og dermed kan vi sette fullt trykk på at Tromsø skal få like gode øvings- og konsertforhold som Stormen i Bodø, sier Jarle Aarbakke.

foto
STORSTUE: Slik kan Tromsø nye konserthuset ble seende ut, plassert på kaikanten i det tidligere tomgodslageret til Mack. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur

Haster

I forrige uke var det møte mellom Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), UiT, Eiendomsspar og kommunen om den kulturelle storstua i Mack-kvartalet, på østsiden av Storgata/Strandveien.

– Jeg skal ha samtaler med UiT-rektoren om hvordan vi kan ta planene videre. Det haster med et nybygg fordi musikkutøverne på musikkonservatoriet og NOSO i dag har utfordrende øvings- og spilleforhold i Tromsø.

Unison enighet

Torsdag i forrige uke ble det klart at nybygg til Tromsø Museum skal ligge på den sørlige delen av Mack-tomta. Eiendomsspar har i tillegg planer om hotell og butikker ved Sørjeteen.

– Det var unison enighet om at dette er et veldig spennende samarbeidsprosjekt mellom UiT og NOSO. Måler er at den nordlige delen av kvartalet kan få øvings- og konsertforhold på høyde med Kilden i Kristiansand, som jeg kjenner til, og Stormen i Bodø, sier eiendoms- og utviklingsdirektør Sigurd Stray i Eiendomsspar.

Et landemerke

Planene om det nye konserthuset ble lansert i februar 2016. Bygget blir fem etasjer høyt, med et scenetårn til større operaforestillinger.

– Jeg ser for meg at det blir et landemerke for kunst, kultur og opplevelser for det moderne nord, som kler vår rolle som arktisk hovedstad. Sammen med det nye museet vil dette kunne bli et formidlings- og opplevelsessenter i byen, sier Aarbakke.

foto
TOMTEJUBEL: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (fra venstre), UiT-rektor Anne Husebekk og museumsdirektør Lena Aarekol kunne torsdag slippe jubelen løs for at Mack-tomta ble valgt til nye Tromsø Museum.

Lang og intens prosess

Konstituert avdelingsleder for bymiljø, Mette Mohåg, mener valg av museumstomt er det beste valget for utvikling av Sørbyen. Etter å ha jobbet i årevis med UiT og etter hvert Statsbygg om hvor det nye museet skal ligge, er hun glad avgjørelsen.

– Det har vært en lang og intens prosess. Mack-tomta gir gode synergier for byutvikling i et område som skriker etter utvikling. Med Kunstakademiet og landskapsarkitektutdanningen i Mack-kvartalet, er området allerede et tyngdepunkt for UiT, sier Mohåg.

Det nye museet vil trolig ikke stå ferdig før i 2025.

– Nå starter reguleringsplanprosessen for museumstomta. Det er mange brikker som skal falle på plass, men jeg gleder meg til fortsettelsen, sier hun.

foto
VERDENSLEDENDE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener nye Tromsø Museum skal være en verdensledende institusjon.

Verdensledende museum

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det nye museet både har lokal og internasjonal betydning.

– Museet skal være en verdensledende institusjon. Jeg er glad for at vi har funnet en løsning som universitetet og byen kan være stolte av. Museets plassering vil være viktig for utviklingen av Tromsø by, uttaler han i en pressemelding i forbindelse med offentliggjøring av hvor Tromsø Museum skal plasseres.

Beslutningen er tatt av Kunnskapsdepartementet i samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet og Statsbygg.

– Nå skal partene jobbe videre med utformingen av selve bygget, før prosjektet kan være klart for startbevilgning fra Stortinget, heter det i pressemeldingen.