– Det er et ambisiøst prosjekt, men det blir nok mye latter og glede. Å gjøre dumme og morsomme ting synes jeg er viktig, i disse triste tider, sier Miķelis Fišers.

Insomniafestivalen satser nemlig nytt og ungt. Dagen før «voksenprogrammet» starter, inviteres både barn, unge og voksne til hele fem gratis konserter og forestillinger onsdag ettermiddag og kveld.

Se det fulle programmet i bunnen av artikkelen.

Gratis for alle

– Forestillinga vår heter «Soul Purifying System», og essensen er at det er viktig å leve, elske og le. Det blir tekst både på engelsk og norsk, sier Anna Fišere.

Konsertene, som er en del av det europeiske LYRA-konseptet, holdes i det største lokalet i havneterminalen på Prostneset.

– Disse konsertene er skapt for unge mennesker, men samtidig ikke barneforestillinger. Tanken er at voksne også skal finne dette interessant, sier prosjektansvarlig for Insomniafestivalen, Marina Borovaya.

Både inngang og pizza er åpent og gratis for alle.

NYE LYDER: Miķelis Fišers viser frem flere av instrumentene som er bygget i samarbeid med barn fra Tromsø. Foto: Helge Skog

LYRA er første gang komponisten Anna Fišere og kunstner Miķelis Fišers samarbeider. Begge er fra Latvia, og gjennomgikk ilddåpen i Riga for to uker siden.

– Dette er også første gang vi jobber med barn og unge. Det har vært utfordrende å ha et aldersspenn fra 7 til 18, men det har vært en morsom utfordring, sier Fišere.

Den latviske duoen var i Tromsø i juni, der de gjennomførte workshops for byens barn og unge på ungdomsklubben Grab. Forestillingen er skapt i samarbeid med ungdommen – som har vært med å utvikle og bygge scenografien – og 10 år gamle Henrik blir en av deltakerne onsdag.

– Vi fant raskt ut at det var lurt å ha en personlig tilnærming. Folk er forskjellige. Noen av de unge var introverte, mens andre var veldig aktive og energiske. Etter den første kvelden med workshops var vi så utslitte at jeg gikk til sengs klokka 20, flirer Fišers.

Bygget instrumenter utav leker

Unike instrumenter, som spiller ved hjelp av lufttrykk, er spesiallagd til forestillinga.

– Vi bygget disse av leker og andre ting vi fant på loppemarked. Etter mange forsøk valgte vi ut instrumentene som fungerte best, sier Fišers.

Han viser frem de svært originale instrumentene, og demonstrerer hvordan de fungerer.

– Dette er en form for primitiv kunstig intelligens, gliser kunstneren – og setter i gang kompressoren som får alt fra ballonger til fløyter og avløpsrør til å synge.

En flokk fjernstyrte kaktuser fungerer også som kunstige papegøyer, da de hermer etter alt kunstnerne sier.

En hunderobot utstyrt med nåler, som skal på jakt etter ballonger, kan også bli en høylytt «hit» under forestillinga.

Program, prosjekt LYRA 18. oktober:

  • 17:00 – 17:20: Anna Fišere og Miķelis Fišers, med Henrik (10).

  • 17:30 – 18:00: Peter Ablinger, Sylwia Zytynska & workshop participants

  • 18:10 – 19:00: Nídia

  • 19:00 – 19:30: Pizzapause

  • 19:30 – 20:10: Alexander Rishaug & Ingrid Bjørnaali

  • 20:20 – 21:00: Stian Westerhus

Det øvrige programmet under Insomniafestivalen, som går av stabelen fra torsdag til lørdag, er tilgjengelig på festivalens nettsider.