– Å tørre å bruke ordet så mye som mulig tar makten bort fra det, forteller Sofie Lauritzen, vokalist for bandet Homo.

Bandet, som har sitt utspring fra musikklinjen på Kongsbakken VGS, slapp nylig sin første plate, «SAPIENS». De prøver å ha et rykte som et band som alltid topper seg selv, og derfor kom de på ideen om å holde en hel festival når de først skulle feire.

– Vi leter alltid etter måter å overgå oss selv på. Hvordan kan vi gjøre det enda større og sykere? Det var da ideen om å holde en hel festival rundt slippen kom, forteller Lauritzen.

Derfor holder de, 20. og 21. oktober på Storgata Camping, det de kaller Homofestivalen, Og de lover to dager fulle av musikk, kultur og bingo.

– Det blir konserter med flere band, musikkbingo, dragshow med Lady Die og DJ begge kveldene, forteller Lauritzen.

Det blir også pop-up shops, Amnesty skal ha sin egen stand, og det blir moteshow med klær fra Handmade by Trine.

Første gang de arrangerer festival

Bandet Homo består vanligvis av ti medlemmer, men de har valgt å skalere opp prosjektet i anledning festivalen. Lauritzen forteller at de kommer til å være hele 16 stykker på scenen, i det de selv kaller «The Homo Collective».

Kombinert har de lang erfaring fra organisering av egne spillejobber og frivillig festivaldeltakelse, men ingen erfaring fra faktisk organisering av festivaler. Derfor har det blitt mye nytt å lære.

– Det er ganske store forskjeller mellom å organisere egne konserter og en hel festival, forteller en flirende Nicoline Heiberg.

Hun er elev på Kongsbakken videregående skole, vokalist i bandet og drømmer om en karriere innen musikk.

– Vi gjorde det ikke enkelt for oss selv når vi bestemte oss for å ha så mange forskjellige artister på programmet, legger hun til.

VOKALIST: Nicoline Heiberg er vokalist i bandet Homo, og gleder seg til festivalen neste helg. Foto: Anna Skjervold

Mye voksenarbeid

Aldersspennet i gruppen er 18 til 24 år, og det er skikkelig voksenoppgaver de har tatt på seg. For Lauritzen forteller om en hektiske periode siden de bestemte seg for å holde festival.

– Det å skaffe midler, booke artister og fikse flybilletter og hotell på så kort tid har vært det vanskeligste. Dette er ting arrangører bruker år på, som vi bare har hatt noen måneder til, forteller Lauritzen.

ILDSJEL: Sofie Lauritzen er vokalist i bandet og den som først kom opp med ideen om Homofestival. Foto: Sofia Ekholm

Feiring uansett

Å arrangere en festival koster mye penger, noe Lauritzen også er smertefullt klar over. Hun kan fortelle at de har fått støtte fra Trafo, men resten av utgiftene betales fra egen lomme.

– Vi har spart opp det vi har tjent på spillejobber og merch, så vi sitter på en del penger heldigvis. Men vi ser på dette som en investering i bandet, og er veldig heldig som kjenner folk og får gode tilbud fra dem, forteller hun.

Hun har ikke oversikt over hvor mange billetter som er solgt, for det går gjennom systemene til Storgata Camping.

– Det kommer til å bli så bra uansett om det kommer folk eller ikke. Bandet samles og får feiret releasen vår, og drag queens er kjempeartig å henge med. Så det kommer til å bli gøy og hyggelig uansett, forteller Lauritzen og ler.

FARGER: Det fargerike bandet spiller en miks av funk, rock, pop og soul. Foto: David Jensen

Tar tilbake ordet

Tilbake til bandnavnet da, som kanskje vekker reaksjoner hos noen. Men hvis noen har reaksjoner på navnet, da mener Lauritzen at bandet gjort jobben sin.

– Hele målet vårt er å fjerne stigmaet og heller feire ordet, fordi vi vet det brukes som skjellsord fortsatt. Vi ønsker å gi det en positiv ladning, at det ikke blir et ord man ikke kan si. Får det mye makt i samfunnet vil det forbli et skjellsord, og det ønsker vi ikke, forteller hun.

Men selv om festival har fått navnet Homofestival, insisterer Lauritzen på at den er for alle.

– Dette skal være en festival for alle, der alle kan finne noe de liker på festivalområdet. Folk kan nok vegre seg litt for navnet Homofestivalen, men det er derfor vi gjør dette, konstaterer hun.