Siden Introfondet startet opp som et pilotprosjekt i 2010, har det delt ut 50 millioner kroner i støtte til ulike prosjekter i Tromsøs kulturnæring.

I går ble fire unge kulturarbeidere tildelt til sammen 100.000 kroner fra fondets talentprogram. De fire heldige medgir at det ligger et press i det å være de siste som nyter godt av ordningen.

– Jeg føler på presset, men det ville jeg gjort uansett ettersom dette er min første forestilling, sier Hanna Tjelmeland Fause.

Les også: Avslår søknaden fra Introfondet.

Viktig støtte

Hun har fått tilskudd for å lage danseforestillingen Åpen Bar. Denne er basert på hennes egne erfaringer som profesjonell danser, som samtidig må ha et annet yrke for å få økonomien til å gå rundt. Da er støtten fra fondet viktig.

– At noen har sett potensialet medfører både et press for å lykkes, men også en trygghet. Det er veldig synd at fondet avvikles, sier Fause.

Les mer:

Ny begynnelse

Fause og de øvrige tilgodesette, Hallvard Kongsli og Julia Andersen, er skjønt enige om at det er synd at introfondet ikke videreføres. Dets leder, Arne-Wilhelm Theodorsen mener imidlertid at man ikke må se så mørkt på det.

– Vi skal ikke grave oss ned. Dette er begynnelsen på noe nytt.

Pilotprosjektet var over ved nyttår i fjor, og Tromsø kommune søkte fylkeskommunen om 19 millioner kroner i RDA-midler for å videreføre prosjektet som Intro II, der også Harstad og Lenvik skulle innlemmes. Forslaget ble avvist av fylkeskommunen, som heller vil videreføre intensjonen bak Intro-fondet i et nytt fond, som dekker hele fylket.

Produksjonsdesign

Hallvard Kongsli mener støtten han nå har fått er viktig for prosjektet hans – Promo King Arts – og at den gir ham en flygende start. Kongsli satser på en karriere innen produksjonsdesign. Han har allerede vært involvert i fremstilling av filmrekvisitter, kostyme og scenografi på film – blant annet til filmen Glassdukkene.

– Støtten jeg får fra Intro-fondet gir meg muligheten til å fremskynde ting.

Kongslis prosjekt handler om å promotere seg selv overfor potensielle arbeidsgivere gjennom porteføljebygging.

Skal lage video

Julia Andersen skal bruke støtten hun har fått til å lage en musikkvideo for bandet The Northern Belle med tromsøjenta Stine Andreassen i front. Kulissene blir sommerlige Balsfjord.

I tillegg har Maya Mi Samuelsen fått tilskudd for å sette opp danseforestillingen Latterlig ond. Soloforestillingen utforsker landskapet mellom sorg og lykke, latter og gråt.