Naturvitenskap og kammermusikk blir slått sammen i forestillinga «Dyrenes karneval». I tillegg til at denne familieforestillinga gir en musikalsk vei inn i dyreriket, medvirker også Astrid Haugslett, kjent fra «Ugler i mosen» på NRK-Super, som vil gi publikum et innblikk i dyrenes spennende liv og artenes spesielle kjennetrekk.

– Med utgangspunkt i musikken ønsker vi å lage ei naturvitenskapelig forestilling hvor barna på en underholdende måte får vite forskjellige fakta om dyrene som de kanskje ikke visste fra før, sier Anders Alterskjær, regissør for forestillinga.

Oppdagelsesferd

Strykere fra Tromsø Kammerorkester forsterka med to pianister, to slagverkere, klarinett og fløyte står for musikken underveis, og musikerne må også bidra med mer enn bare toner og melodier.

– Det er på en måte en konsert med 14 satser hvor hver sats representerer et dyr eller habitat, og musikerne har replikker i tillegg. Men vi holder selve framføringene av musikken adskilt fra det øvrige vi gjør i forestillinga. Den skal kunne oppleves uten noen innblanding, sier Alterskjær.

Forestillinga beskrives som ei musikalsk oppdagelsesferd og regissøren håper den skiller seg ut fra andre tradisjonelle barneforestillinger.

Utfordrende og underholdende

– Forestillinga har nok litt mer substans enn de vanlige søte historiene og er kanskje hakket mer utfordrende, men til syvende og sist vil vi jo at den skal være underholdende, sier regissøren.

– Og selv om det er barn fra 3–4 år og oppover som er hovedmålgruppa vår, så tror jeg at også voksne kan lære noe de ikke har visst før; hvorfor svanene er vanntette, for eksempel, fortsetter Alterskjær.

Satsingsområde

– Barn og unge er et satsingsområde for Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, og som materialiserer seg på forskjellige måter. Konserter og forestillinger for barn og ungdom er ett uttrykk for satsinga. Her ønsker vi også å samarbeide med både det frie kunstfeltet i Tromsø og landsdelen og med andre kulturinstitusjoner. En del av satsinga retter seg også inn mot talentutvikling, og vi har her samarbeidsavtaler både med Tromsø Kulturskole og Musikkonservatoriet, forteller kommunikasjonsansvarlig Ingvild Amdal Myklebust i NOSO.

ØGLE: Hvordan fugler har utvikla seg fra øgler, er en av historiene som fortelles i forestillinga. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
REKVISITTER: Noen av rekvisittene som brukes i forestillinga. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland