Diskusjonen går livlig rundt kaffebordet på Galleri Synvis i Strandskillet, et midlertidig hovedkvarter for kunstneraksjonen.

– De polske myndighetene gjør mye, men ikke nok, sier den polske kunstneren Agata Sulikowska som en forklaring på hvorfor de har valgt å støtte den polske Ocalenie-stiftelsen. Polen er et av landene som føler krisa hardest, men som også har stilt opp både privat og fra offentlig hold.

– Det er en liten organisasjon, men de kan sørge for at pengene kommer helt fram til de som trenger det. Dessuten hjelper de også til med integrering, fri rettshjelp, traumehåndtering, skolegang og bygger tillit mellom folk, fortsetter hun.

Svarte ja med en gang

For det er hensynet til folk som står øverst når tromsøkunstnerne bryr seg.

– Det er viktig å støtte folket, det er de som lider og da særlig kvinner og barn, sier Synvis Glinn Nordin, initiativtakeren til auksjonen.

– Da han spurte meg, svarte jeg ja med en gang. For meg var det innlysende. Har noen i det hele tatt sagt nei, spør Anna-Brith Arntzen.

– Nei, smiler Synvis. Kort og greit.

– Her finnes det bare tapere

Samtalen går videre mellom de engasjerte kunstnerne.

– Jeg og mange med meg hadde aldri trodd det skulle bli krig i Europa igjen, fortsetter initiativtakeren.

– Vi ser igjen og igjen at stormaktene tar seg til rette og bryter internasjonale lover og trakter. Libya i 2011, Afghanistan, Irak 2003. Og sivilbefolkninga får svi, sier Jan R. Iversen

– Her finnes det bare tapere. Også den russiske sivilbefolkninga. Det er en katastrofe der også, skyter Arntzen inn.

For det er lett å glemme at Putins invasjon av Ukraina ser ut til å ha lav oppslutning også blant vanlige russere som demonstrerer på sine egne, kreative måter og havner i fengsel for det.

Kunst som hjelper samfunnet

Heller enn å la seg lamme av inntrykkene fra krigshandlingene i Ukraina, velger altså denne gjengen å bruke sine evner til å gjøre noe med situasjonen.

– Som kunstnere burde vi bidra med kunst som faktisk hjelper samfunnet, som kan få oss til å tenke på andre. Vi kan hjelpe på en måte som alle kan forstå, sier Sulikowska.

– Uansett er en liten handling enn ingen handling. Vi har et ansvar som mennesker å reagere på det som skjer. Dessuten føles det godt å gjøre noe. Hva som helst, legger Silvia Eliana Martinez til.

I tillegg til Nordin, Arntzen, Iversen, Martinez og Sulikowska deltar også kunstmaler Hans Ragnar Mathisen på auksjonen, mens hele Tromsøs Kristian Fredrik Figenschow jr. er auksjonarius. Arrangementet holdes på Galleri Synvis i Strandskillet 29. mars.