Kommunene Lurøy og Træna på Helgeland består av 2.400 øyer. Her har Den norske kirke spredt sine kirker og bedehus. Fotografen har talt 12 til sammen.

– I tillegg er det et lite lokale i en privat kjeller som er vigsla av Den katolske kirke. Der er det til sammen plass til to og en halv person, forteller Eivind H. Natvig.

– Dette er sokneprest Anders Rosland sitt rike. han er prest i sorg og glede, han er til stede ved livets begynnelse og slutt. Han tar del i menneskenes skjebner, og kanskje den eneste som kjenner alle menneskene der ute. Hadde det ikke vært for hans store sjenerøsitet og at han har gitt meg mulighet til å bli med på sine reiser og besøk, hadde dette prosjektet aldri latt seg gjennomføre, sier Natvig.

– Det hadde aldri vært mulig for meg på en naturlig måte å komme så tett inn på de menneskene og situasjonene jeg har fotografert dersom jeg skulle reist alene, legger han til.

Uttrykket i bildene er blitt karakterisert som en mellomting av journalistisk virkelighetsbeskrivelse og lavmælt poesi. Nå er han glad for å få presentert disse fotografiene i Perspektivet Museum, for et nordnorsk publikum som har en forutsetning til å forstå de små samfunnene de er fotografert i.