Studiet i performancekunst har våren 2016 vært et tilbud fra drama- og teaterstudiet ved UiT - Norges arktiske universitet. Enkeltemnestudiet gir 10 studiepoeng, og UiT er eneste universitetet i landet som har gitt et slikt studietilbud.

– Emnet har tatt utgangspunkt i performancekunsten som har sine røtter fra bildekunsten, og med påvirkning fra eksperimentelt teater, -dans, -litteratur og -musikk, så vel som fra aktivisme og andre subkulturer. Hovedvekta i emnet har vært praktisk utprøving av ulike performanceformer, forteller Kristina Junttila Valkoinen som sammen med Trine H. Blixrud har vært lærer på studiet.

Levende til stede

– Egentlig er det ikke så enkelt å skulle definere hva performancekunst er for noe. Det er et sekkebegrep for all kunst hvor kunstneren er levende til stede og bruker seg selv i møte med publikum, forklarer Kristina Junttila Valkoinen som selv har ei utdanning innen performance.

– Da blir også selvforståelse og det forhold performancekunstneren har til egen identitet og kropp et viktig element som vi også har lagt vekt på som et utgangspunkt for mye av det andre vi har jobba med i dette studiet, fortsetter hun.

Eksamensvisninger

Onsdagskvelden skal de fire studentene, Therese Bakkevoll, Sara Karoline Steinmoen, Silje Engkrok og Mari Andreassen presentere for publikum sine eksamens-performancer. Det skjer ulike steder i Kunstakademiets lokaler i Mack-kvartalet i Grønnegata.

– Mer viktig enn selve presentasjonene er det som gjøres i etterkant av dem med refleksjon i forhold til idé, hvordan den ble satt ut i livet og hvordan det fungerte i møte med publikum. Performance er øyeblikkets kunst, og dermed blir også dokumentasjonen viktigere enn for eksempel innen teater. Det er gjennom dokumentasjonen at performancen blir stående for ettertida, sier Therese Bakkevoll, som i utgangspunktet er forfatter og har gått på dette studiet for å lære mer om hvordan hun kan møte publikum.

Boksekamp

«Ubetydelig – 12 forsøk», er tittelen på performancen som er bygd opp som en 12 runders boksekamp hvor publikum går inn som sparringpartnere. Gjennom dette undersøker hun problemstillinger som mental og fysisk utholdenhet, nærvær og personlig frigjøring.

Sara Karoline Steinmoen holder på med ei masteroppgave på Fredsstudiet ved UiT. Hun har selv bakgrunn fra teaterarbeid, og skriver om hvordan teater brukes i fredsarbeid. Onsdag gjør hun en performance med tittelen «Jeg har så mange venner at jeg ikke kan være ensom».

– Jeg prøver å utforske en type ensomhet med et ønske om å isolere seg uten å være ensom, sier hun.

Silje Engkrok, som er den eneste som tar delemnet i performance som en del av bachelorstudiet i Drama og teater, viser «Who´s the one that smiles and hides at the same time?». Mari Andreassen, som jobber som produsent for RadArt, viser performancen «Sosialstøtte for normalt fungerende» hvor utgangspunktet har vært å tenke på et spesielt talent man har og vise det til noen.