Motebildet denne sesongen bærer nemlig preg av en hel del neon- og pastellfarger.

90- og 80-tallet inspirerer

– Vårens mote for begge kjønn er i stor grad inspirert av 90-tallet, med mange elementer fra datidas grunge, streetwear og ravekultur, forteller stylist Hilde Marstrander til iTromsø.

Bli tilhenger av Tromsøpuls på Facebook

Hun mener at Rihannas låt ‘’We found Love’’ har mange referanser til denne 90-tallsinspirerte looken.

Noen av ingrediensen man blant annet finner i Rihannas låt er grunga festivalmoter og fillete denimjakker og t-skjorter. I videoen får man også et gjensyn med syrebehandlet denim.

– Også litt av 80-tallet henger fremdeles med. I tillegg til sliten denim, får oversizede dressjakker i pastellfarger, eller sære, såkalte «skitne» farger som blågrønt eller sennep, et comeback, påpeker Marstrander.

Hun forteller videre at korte topper og kelnerjakker også er noen av vårens plagg. Jeans i sterke, klare farger og pasteller blir stor mote, og kommer også i form av små hotpants og shorts.

Variert jentemote

En annet stikkord for vårmoten er at man ikke skal være redd for å skille seg ut. Klærne kan nemlig gjerne være oppsiktsvekkende, skal man tro stylisten.

Se bildeserie av årets vårmote

- Store designere fokuserer på at man skal så å si ‘’synes på gata’’. Skoene kan være alt fra små ballerinasko til brune boots. Pumpsene kan gjerne være i alle farger, og skal stå i stil til mange antrekk. Noe kan også være inspirert av sportstilen til 90-tallet, forklarer Marstrander, før hun legger til:

– Det finnes også en mer sval og elegant mote for jenter og damer.

Les mer fra Tromsøpuls-seksjonen

Hun forteller også at sportsklær ofte kan være dekorert med skarpe kontrastfarger i avgrensede fargefelt, såkalt «colourblocking».

- Nå har denne måten å dekorere et plagg på krøpet inn i feriegarderoben, noe som gjør at den blir å finne på lange sommerkjoler, todelte drakter og dresser, samt skjørt og topper.

Dress og hatt er populært

Mens 90-tallet er en stor inspirasjonskilde når det kommer til jentemoten denne våren, er det andre ting som inspirerer guttemoten, ifølge stylisten.

- For guttene er rocketrenden utrolig kul, og antrekket kan gjerne brukes med en hatt til. Buksene kommer i forskjellige farger, og noen kan gjerne være trange. Dresser kommer også inn i bildet, og kan gjerne ha en myk gråfarge, forklarer hun.

I H&M sin kolleksjon og i andre butikker ser man at klærne er veldig nøytrale, men at noen fargede jeans skiller seg ut.

Hos Carlings er stilen mer rocka med knallfargede bukser, en klassisk kort jeansjakke og transparent topp. Mobilvesken er tilbake i motebildet igjen. Foto: Therese Edvinsen
Astrid Thue Hanssen i smykke skjorte uten ermer og shorts fra Cubus, og sko fra Bianco. Djoen Nossent i hatt og dress fra H&M, t-skjorte fra Carlings og sko fra Din Sko. Foto: Therese Edvinsen
Astrid Thue Hanssen i en blanding mellom røft og feminint, med den klassiske skinnjakken og en transparent topp. Foto: Therese Edvinsen