Det er de riktignok ikke alene om, men det er utviklingen kulminerende i "Axioma Ethica Odini" som plasserer det norrøninspirerte bandet i en egen bås.

Fra overgangen til det nye millenniet har bandet gradvis trukket inn nye fremmedelementer i sjangeren, uten at det har føltes verken påtvunget eller trendjagende.

Og mens de nok har ristet av seg brorparten av liksminkede naglefjortiser, har breddepublikummet strømmet til som hirdmenn til hærfører.

For den utagerende lytter kan "Axioma Ethica Odini" by på thrash-befengte "Raidho", hvis breakdown midtveis i låten har gjort knokene mine røde de siste dagene av kontorpult-tromming. Tilbakelente, men dog krevende for lytteren, "Night Sight" og ambient-intermezzoet "Axioma" er begge en åpenbar hyllest til 70-tallsspråk, med klare referanser til Rush omkring "Hemispheres".

Herbrand Larsens klarvokal brukes stadig mer enn før, og flettes på platens sterkeste spor "Giants" sømløst inn i Grutle Kjellsons hesende tåkeskrik. Vakkert og veldig, veldig vondt, men på en god måte?

Enslaveds tematikk i tekstene fortsetter utviklingen som startet på 2001-utgivelsen "Below The Lights", med mindre åpenbare referanser til norrøn mytologi. Klare analogier til Håvamål er dog å hente, for dem som er slikt belest. Ikke la de ukristelige beskrivelsene ovenfor skremme deg bort fra å gi "Axioma Ethica Odini" en sjanse, Enslaved befester at de er det beste vi har å by på her til lands.

Platecover. Foto: Presse