Kitchie Kitchie Ki Me O på Bukta. Foto: Marius Hansen

I dag er det John-Kristian Dalseth som forteller deg hva du kan bytte de ørten Rihanna-skivene du fikk til jul i. Dette er nemlig "voksne plater" for å bruke hr. Dalseths egne ord:

Lytt til John-Kristians favoritter på Spotify.

1. Beirut – ”The Rip Tide”

Zach Condon & co sitt fjerde album er kanskje deres mest tilgjengelige så langt, men hva gjør vel det når det er så nydelig som dette. Med fattige 9 låter er denne platen en nytelse fra begynnelse til slutt. Stilsikker, poetisk, beskjeden og smellvakker.

2. The Vaccines – ”What Did You Expect From The Vaccines?”

Et herlig spark i rompa med det nødvendige glimtet i øyet som alle andre erkebritiske rockeband har manglet de siste fem årene. 11 låter som klokker inn på en drøy halvtime, her sier det seg selv at det er mye moro å hente.

3. Bon Iver – ”Bon Iver”

Det selvtitulerte andre albumet fra disse indie gutta er faktisk bedre enn forgjengeren. Et album som er skapt like mye for sene høstkvelder og varme sommernetter, og som ikke ser ut til å miste evnen til å røre deg langt inni hjerterota til tross for utallige avspillinger.

4. The Pains of Being Pure at Heart – ”Belong”

Dette bandet slo undertegnede rett ned i knestående med sin herlige selvtitulerte debut fra 2009. Oppfølgeren har kanskje ikke den samme umiddelbare effekt, men misforstå meg rett, dette er så herlig forfriskende og svingende indierock som er mulig å oppdrive.

5. The Horrible Crowes – ”Elsie”

Et sideprosjekt fra The Gaslight Anthem vokalist Brian Fallon og hans gitartekniker Ian Perkins som ikke beveger seg milevis vekk fra deres opprinnelige sound, men som er mer blues og soul drevet enn Gaslight. Samtidig sverger Fallon til den ekte amerikanske rocken med klare klapp på skuldra til helter som Springsteen og Petty.

6. The Decemberists – ”The King is Dead”

Denne herlige countryrock skiva kom ut tidlig i år og er utvilsomt Portland-bandets beste album så langt. Med vakker støtte fra Gillian Welch på brorparten av sangene oser dette kvalitet over hele fjøla. Og ”Down By The Water” er en sterk kandidat til årets låt.

Les også: Jørn N. Normanns anmeldelse av "The King is Dead"

7. Kitchie Kitchie Ki Me O – “Kitchie Kitchie Ki Me O”

Årets beste norske skive, og det skulle da vel egentlig bare mangle når man ser på gjengen bak. Frode Jacobsen og Alex Kloster-Jensen har tatt med seg det beste fra henholdsvis Madrugada og Ricochets og resultatet er en beintøff rockeskive som makter å være både velprodusert og skitten på samme tid. Det liker vi.

8. The Airborne Toxic Event – ”All At Once”

Etter en flott debutplate i 2009 returnerer denne godt bevarte hemmeligheten fra California med en sprek oppfølger. Dette er melodiøs og energisk pop og rock i herlig forening, som mestrer både store nummer og de nedstrippete vakre ballader. En sterk andreskive.

9. Explosions In The Sky – ”Take Care, Take Care, Take Care”

Denne kvartetten leverer melodiøs instrumental rock og er et herlig alternativ til alle middelmådige band som surfer på de enkle oppskrifter. Deres sjette album er nok et bevis på bandets kvalitet til å være nyskapende og kreativ, i en såpass begrenset sjanger og at man ikke trenger en stemme for å formidle ekte følelser.

10. Stein Torleif Bjella – ”Vonde Visu”

I patriotismens ånd hiver vi med nok en norsk utgivelse på lista, og Bjellas andre album har absolutt gjort seg fortjent til plassen. Med enkle midler for hånden makter han å være original, leken og dypt alvorlig i skjønn harmoni og platen er en seier for musikken og landets uavhengige artister.

Lytt til John-Kristians favoritter på Spotify.

Les også: Helge Matlands favoritter fra 2011.

SI DIN MENING: Hva synes du om utvalget?

Stein Torleif Bjella opptrer på Verdensteateret. Foto: KNUT JENSSEN