Conan Doyle skrev fire romaner og 56 noveller om den moderne tids første deduktivt, mysterieløsende detektiv. Fortellingene om den bohemske Sherlock Holmes har blitt filmatisert en rekke ganger tidligere, men denne gang har regissør Guy Ritchie valgt å la han gjenoppstå som en slags blanding av Jason Bourne, MacGyver og Poirot. Heldigvis er Robert Downey Jr. mannen som kan få det hele til å fremstå sånn noenlunde troverdig.

Ondt komplott

Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) og Dr. Watson (Jude Law) møter en formidabel motstander i Lord Blackwood (Mark Strong). Etter en svært så martial arts inspirert åpningssekvens forpurrer radarparet Lord Blackwoods planer om å ofre en kvinne til et ondt formål, med det resultatet at han senere blir dømt til døden ved henging.

Problemene oppstår når Lord Blackwood tilsynelatende gjenoppstår fra graven, og nærmere etterforskning setter Holmes på sporet av en langtrekkende komplott a la Guy Fawkes som tar sikte på å styrte Englands regjering og kaste hele verden ut i en ødeleggende maktkamp. Holmes og en noe motvillig Watson tar opp kampen, men møter motstand både fra en vakker og slu kvinne fra Holmes' fortid (Rachel McAdams) og en hemmelig, okkult orden.

Litt repeterende

Det hele blir etter hvert litt repeterende. Både filmingen - med kraftig bruk av slow motion, rask klipping og CGI – og manuset mister utover i filmen mye av underholdningsverdien og gjør at man har gått litt lei før det uunngåelige oppgjøret mellom gode og onde krefter på slutten.

Heldigvis berges en ellers middelmådig film av gode innsatser fra både Robert Downey Jr, Jude Law og Mark Strong.