Rombaser, svarte hull, romferd, terraforming, vakre gasståker, kolliderende galakser, romheiser og ikke minst meteoritter. Det er litt av en ferd ekteparet Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard har lagt opp til når de inviterer til sitt astroshow — Ad Astra 2222.

Mot stjernene

«Ad Astra» betyr «Mot stjernene» og Aleksander Amundsen-Krane (8) var en av mange som lot seg fascinere av tanken på romferder.

– Det var det mest spennende de snakket om, slår Aleksander fast etter showet. Mye kan tyde på at han også lot seg fascinere av meteorittene, det vil si steiner som faller ned fra verdensrommet.

– Her ser du en meteoritt, sier han og viser fram en tung stein som Sannes og Ødegaard frakter med seg for å vise fram til interesserte.

– Slik håper vi å vekke interessen, og kanskje bidra til at man finner enda flere meteoritter, sier Sannes.

Selv om det av og til faller ned steiner fra verdensrommet, ser det ikke ut til at verken Aleksander eller Røed Ødegaard lar seg skremme av den tanken.

Eksplosjon

– Det er ikke som om vi må begynne å gå med hjelm. Den eneste vi kjenner til som har blitt truffet av en meteoritt er amerikaneren Ann Hodges i 1954, forklarer Røed Ødegaard.

I den lange køen av folk som ville snakke med Sannes og Røed Ødegaard etter showet finner vi også Amy Bakkemo (82).

– Selv om de kanskje ikke fortalte så mye som jeg ikke visste, så er det like spennende hver gang jeg hører om slikt, dessuten er jo Røed Ødegaard en eksplosjon på scenen, ler Bakkemo.

Ventetiden i kø ble belønnet med en signert utgave av ekteparets kritikerroste film «Vårt magiske univers».

Tidlig krøkes

Selv om Sannes og Røed Ødegaard holdt publikums interesse gjennom den halvannen timen showet varte, ble det kanskje i lengste laget for salens yngste, Leo Ringstad (2).

– Jeg syntes det var veldig spennende og lærerikt. Leo ble litt urolig mot slutten, men tidlig krøkes som god astronaut skal bli, ler pappa Eivind Ringstad (28).

Tønsvikdalen

De to hovedpersonene selv var godt fornøyd med tromsøpublikummet, kanskje mest fordi Tromsø har en spesiell betydning for dem siden det var her de valgte å se fjorårets Venuspassasje og ikke minst fordi at datteren Aurora er døpt i Elverhøy kirke.

– Da fikk hun borgerbrev, og lurer nok på hvilke rettigheter det kan gi henne her oppe, ler Sannes.

– Dessuten har vi fremdeles ikke funnet meteoritten i Tønsvikdalen som falt ned i 2009, sier Røed Ødegaard til iTromsø.

– Den skal vi finne om vi så må undersøke hver eneste stein, legger han til og ler sin karakteristiske latter.

foto
TIDLIG KRØKES: Leo (2,8) og Eivind Ringstad (28). Foto: Åsgeir Johansen
foto
HER ER EN METEORITT: Aleksander Amundsen-Krane kan kanskje tenke seg å bli astronaut når han blir stor. Foto: Åsgeir Johansen
foto
VIL LÆRE MER: Sebastian Bolstad Evensen (13) kom fordi han ville lære mer om fjerne planeter og stjerner. Foto: Åsgeir Johansen
foto
SIGNERT: Amy Bakkemo (til venstre) sikrer seg en signert film fra Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard. Foto: Åsgeir Johansen