– Ja, det har blitt noen år, sier Asbjørn Larsen om Kafe X sitt samarbeid med Buktafestivalen.

Larsen er daglig leder for kafeen som hjelper mennesker med å komme tilbake til et rusfritt liv. Helt siden 2006 har flere av kafeens brukere hjulpet til på festivalen, og i gjengjeld har festivalen hjulpet kafeen. – Kafeen startet opp i 2005. Samarbeidet startet da jeg var i kontakt med Robert Dyrnes for flere år siden, og da ble vi spurt om å delta på festivalen, sier Larsen og legger til:

– Buktafestivalen er en av kafeens grunnsteiner.

Etter noen år kom også panteordningen, som betyr at pantepengene fra Buktafestivalen går til Kafe X. I fjor fikk kafeen 30.000 kroner fra festivalen.

– Pengene kommer godt med, sier Larsen.

Roser samarbeidet

Han er glad for at festivalen inngikk samarbeidet med dem.

– Det har gjort at vi arrangerer flere sosiale sammenkomster, slik som julegrøt og grilling under Midnight Sun Marathon i juni. Det er en slags «vinn-vinn»-situasjon, sier Larsen.

Larsen tror det er fint for kafeens brukere å få kjenne på festivalstemningen.

– Det gjør at de føler seg inkludert. Det er jo kult å få være med på Norges kuleste festival, sier Larsen.

Første gang på «Bukta»

Noen år har kafeen sendt 35 frivillige. I år sendte de ti personer, og Lise Skarheim var en av dem.

– Dette var første gangen jeg var på Buktafestivalen noensinne. Jeg har vært borte fra Tromsø i ti år, og kom tilbake nå. Da jeg hørte om festivalen ba jeg dem om å skrive meg opp med en gang, sier Skarheim.

Også Skarheim er glad for at festivalen stiller opp for kafeen og hjelper til med å arrangere sammenkomster for dem.

– Det var ikke vanskelig å si ja til jobben. At de hjelper oss gjorde at jeg valgte å gjøre det. De gjør så mye fint for oss, sier Skarheim.

– Betyr mye

Kafé X er en rusfri plass, hvor tidligere rusmisbrukere kan komme for å starte et nytt liv. Men kafeen er åpen for folk flest, og nå har kafeen fått til å ha åpent hver dag. Skarheim mener kafeen er en positiv plass.

– Man blir glad å være her, sier hun.

Asbjørn Larsen forteller at Buktafestivalen er med på å bidra til en alminneliggjøring av brukerne.

– Mange av de frivillige kommer tilbake fra rusen, og det tar ofte en stund før stemplene de får av samfunnet blir fjernet. På Buktafestivalen kan vi vise dem hvem vi er. Vi føler oss veldig godt ivaretatt av festivalen, og det betyr mye, sier han.

Asbjørn Larsen, daglig leder for Kafe X. Foto: Håkon Steinmo
Lise Skarheim jobbet som frivillig på festivalen for første gang i år. Foto: Håkon Steinmo