– Vi har åpent hus under kulturnatta hvor vi serverer suppe, og alle rommene i huset vil være åpne, sier Silje Ryvold, eier og grunnlegger av Tromsø Bed & Books.

Denne kvelden byr Bed & Books på «levende bøker» fra andre kulturer. De levende bøkene er folk fra land som Afghanistan, Somalia og Eritrea og som går på voksenopplæringa. De vil bidra med fortellinger fra hjemstedene sine.

– Vi er vant til å ha folk her fra hele verden, og så ønsket vi å gjøre litt mer ut av det. Vi ønsket å gjøre noe i forhold til bøker, noe med verden og Tromsø. Vi har jo hele verden her i Tromsø, sier Gro Herefoss Davidsen, daglig leder Tromsø Bed & Books.

Møteplass

I dag er det stort fokus på flyktningkrisen som påvirker hele verden. Men man må ikke glemme dem som allerede bor her, mener Bed & Books. De vil de skape en arena hvor man kan bli kjent på tvers av kulturer.

– Vi har lyst til å være en slags åpen møteplass. Et sted hvor man kan møte hverandre og bli litt bedre kjent gjennom historier, hvor man kan lære mer om kultur, bakgrunn og det man ellers ønsker å fortelle om. Vi ønsker å legge til rette for den gode samtalen, sier Davidsen.

Det hele startet i en samtale om bøker og hvordan det kunne anvendes på en mer aktiv måte, så kom de på at voksenopplæringa i Tromsø tidligere har arrangert «levende bøker».

– Vi tok kontakt med voksenopplæringa for å se om noen kunne være interessert, og det var det mange som var. Så nå kommer inntil ti gjester hit på fredag, noe vi synes er veldig flott, sier hun.

Skal du på Kulturnatta? Se programmet her

Håper folk kommer

– Vi håper tromsøværinger vil komme og høre på. Vi tror det blir en veldig fin og annerledes kveld og bokaften. Her kan du få historier som du kanskje ikke ville fått et annet sted, sier Davidsen.

De som stiller opp fra voksenopplæringa er litt spente på hvordan kvelden blir, og håper de kan lære bort noe samtidig som de også lærer mer om Tromsø.

– De som kommer må bare stille oss spørsmål og så skal vi prøve å svare. Jeg tror det er mange som vil vite mer om kultur og hvor vi kommer fra, så jeg tror det vil komme litt forskjellige spørsmål. Men vi ønsker også å vite mer om norsk kultur og Tromsø, sier Ali Ahmed (30) fra Somalia.

– Det blir veldig spennende, tilføyer Shaista Sarwari (19) fra Afghanistan.

foto
Samarbeid: Arrangementet under kulturnatta er et samarbeid mellom Bed & Books og voksenopplæringa i Tromsø. Bak fra venstre: Benjamin Najimi, Ali Ahmed, Gro Davidsen, Ahmedin Ahmed, Silje Ryvold og Idunn Thode. Foran: Shaista Sarwari og Segen Habtemariam. Foto: Nora Lervik