Dette teaterkompaniet har flytta sin base fra Bergen til Tromsø. Fredag kveld hadde det norgespremière på forestillinga «Natten før julaften» av den skotske dramatikeren og teaterregissøren Anthony Neilson.

Stykket er en mørk, vittig og skarp anti-julefortelling for voksne. Det retter et søkelys mot jula, juleindustrien, dysfunksjonelle familieforhold og all angst, forventning og skuffelse assosiert med disse.

Forventning og forandring

Stykket og de fire skuespillerne på scenen møter publikum med mye svart humor, men under ligger det også en sårhet og søken etter julas verdier som av forskjellige grunner er blitt borte på veien for de fire rollefigurene vi møter.

Så kan vi stille spørsmålet; har jula forandra seg så mye at det er blitt vanskelig å finne glede og verdier i den – eller er det vi som har forandra oss så mye at vi har mista jula slik den var og som vi drømmer og ønsker oss tilbake til?

Selv om de fire figurene på scenen på ulike måter alle er utskudd i samfunnet, er det likevel ikke så altfor vanskelig å kjenne seg igjen i deres følelser.

Persongalleriet

Historien foregår i Geirs varehus. I de kaotiske lokalene sitter han og venter utålmodig på sin venn Simon som han har tilkalt for å få hjelp med en innbruddstyv utkledd som alv, som nettopp er tatt på fersken. Etter hvert dukker også Geirs prostituerte venn Michelle opp. Geir er tilbøyelig til å tro at fyren virkelig er en alv, og etter hvert sniker det seg også hos de andre inn en tvil.

Harald Ottesen Nødtvedt er strålende i rollen som Geir. Jon Vegard Hovdal blir stadig mer overbevisende i sitt forsøk på å fortelle at han virkelig er en alv.

Forestillinga som helhet lider litt av at den nok ikke er tilstrekkelig bearbeidd.