I dag gikk nemlig Tromsøs tredje årlige eldrefestival av stabelen, og det var ingenting å si på oppmøtet.

– Det var 330 påmeldte fra sykehjemmene og eldresentrene, men det har kommet enda flere uanmeldt. Det er nesten så det ikke er nok sitteplasser, sier leder i Gutta på skauen, Per Rein, som er en av hovedarrangørene bak festivalen.

Både Rein og Sol Andreassen, som er trivselskoordinator på Kroken sykehjem og medlem i arrangementskomiteen, ser seg godt fornøyd med arrangementet.

– Det blir bare flere og flere som vil delta, og vi gjør vårt beste for at alle skal kose seg. Dette er helt topp, sier Andreassen.

Naturskjønt

At de eldre koste seg, det er det ingen tvil om. Noen nøt musikken, mens andre satte større pris på omgivelsene.

– De har jo vært veldig flink å spille, de som har spilt til nå, sier Ingebjørg Heide mens Violet Road rigger seg til på scenen.

– Gleder du deg til å høre Violet Road?

– Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har hørt om dem, men de er sikkert også dyktige, sier hun.

Heides venninne, Dagny Sveen, forteller at det er vel og bra med musikk, men det beste med arrangementet er å få kommet seg ut i naturen igjen.

– Vi har ikke vært på festivalen tidligere, men i Tromsdalen har vi gått mye opp gjennom årene. Det er jo vanskelig å komme seg ut nå som man begynner å bli såpass gammel. Det gjør godt, forteller Sveen, som snart fyller 86.

Det er Heide enig i.

– Det er helt fantastisk å være ute, spesielt med vær som dette, sier hun.

Rutinerte dansere

Selv om mange kanskje ikke hadde hørt om Violet Road før de gikk på scenen, tok det ikke lang tid før publikum lot seg sjarmere. Kanskje hjalp det å ha mamma Liv Rundberg med seg på scenen.

– Disse begynner jeg å like veldig godt, sier Oddbjørg Heika og ler.

Minutter etter er imponerer hun med en real svingom sammen med venninnen Ragnhild Sandvik. Og det like foran scenen. Når de omsider setter seg igjen, medgir de to danseløvene at de har holdt på med dans i vel 50 år.

– Vi er begge gift med musikere, og ektefellene våre spilte like før Violet Road, forteller Sandvik.

Gode støttespillere

Med seg på festivalen hadde de eldre fra sykehjemmene og eldresentrene flere gode støttespillere fra Tromsø kommune.

– Festivalen gjennomføres med god hjelp av «Aksjon ungdom», der ungdommer som er i sommerjobb hos oss, ansatt som ekstra trivselsmedarbeidere, hjelper til. Uten dem vet vi ikke hva vi skulle gjort, sier Sol Andreassen under åpningen av festivalen.

Nor Sarira (15) og Nora Mølmann (15), som er to av disse ledsagerne, forteller at de ikke hadde noe bedre å gjøre på sommeren og tenkte at det ville være greit å gjøre noe litt annerledes.

– Det er utrolig koselig. Det er jo en tøff jobb av og til, men meste parten av tiden er det veldig greit, sier Mølmann.

– Ja, så får man jo med seg slike arrangementer. Det er kanskje ikke noe jeg ellers ville dratt på, men det er jo kjempestas, legger Sarira til.

DANSEGLEDE: Ragnhild Sandvik (fra venstre) og Oddbjørg Heika slapper av etter å ha svinget seg foran scenen. Like dristige var ikke Else Kristiansen og Marie Norgård, men de satte likevel stor pris på musikken. Alle foto: Lars Johnsen
ÆRESGJEST: Med på scenen hadde Violet Road med seg mamma Liv Rundberg.
FRISK LUFT: Ingebjørg Heide og venninnen Dagny Sveen mener det aller beste med festivalen er omgivelsene.
FORNØYD: Medlem i arrangementskomiteen, Sol Andreassen, ser seg godt fornøyd med oppmøtet.
NYTT OG GAMMELT: Violet Road spilte ikke bare de nyeste hitene, men også folkekjær musikk fra oppveksten.